Tarih: 22.04.2025 12:59

'4 Şehir 4 Mekan 4 Akif Sempozyumu' sona erdi

Facebook Twitter Linked-in

Ankara’da, 4 üniversitenin işbirliği ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un himayesinde "4 Şehir 4 Mekan 4 Akif Sempozyumu" gerçekleştirildi.

“Mehmet Âkif Ersoy’un Dirayeti ve Ankara’daki İstiklal Marşı Günleri” başlığıyla düzenlenen “4 Şehir 4 Mekân 4 Âkif” sempozyumunun IV. ve son oturumu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (ASBÜ) düzenlendi.

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un himayelerinde düzenlenen program, ASBÜ Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda ilim ve düşünce dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi.

Açılış konuşmasını yapan ASBÜ Öğretim Üyesi Dr. Gazi Doğan, İstiklal Marşı’nın tarihsel bağlamı ve milli hafızadaki yeri üzerine değerlendirmelerde bulunarak, TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a şükranlarını sundu. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, sempozyumun Ankara’da yapılmasının özel anlamına dikkat çekerken, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ise Âkif’i anlamanın fikir dünyasına nüfuz etmekle mümkün olacağını vurguladı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Âkif’in düşünce yapısının eğitim müfredatlarında yer alması gerektiğini ifade etti.

 

 

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, açılış konuşmasında Mehmet Âkif’in “Ordunun Duası” adlı şiirini seslendirdi. Şiirin, İstiklal Marşı’ndan önceki mücadele ruhunu en iyi yansıtan metinlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Arıcan, Âkif’in milli mücadeleyi “son çıkış” olarak gördüğünü ve bu duruşun emperyalizme karşı direnişin en saf hâlini temsil ettiğini söyledi. Etkinliğin sadece dört şehirle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak, tüm şehirlerin Âkif perspektifiyle yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu.

ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Münire Kevser Baş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, ASBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş, Mehmet Âkif’in edebi derinliğini ve fikir adamı kimliğini ele alırken, “Safahat”tan “Uyan” şiiri üzerinden dönemin ruhunu yorumladı. Dr. Gazi Doğan, Âkif’in Ankara’ya geliş sürecini tarihî boyutlarıyla anlattı. Şair ve Yazar Mehmet Kurtoğlu ise Âkif’in Berlin, Hicaz ve Ankara’daki yolculuklarının edebi izdüşümünü değerlendirdi.

Programın sonunda panelistlere rektörler tarafından hediye takdim edildi. Mehmet Âkif Ersoy’un fikir dünyasına duyulan vefa ve minnet duygusuyla gerçekleşen sempozyum, katılımcıların gönlünde derin izler bıraktı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —