Akçam’dan KKTC’ye Yatırım Yapanlara Öneriler

ATEM Başkanı Hakan Akçam, son zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) arsa payı alarak, daire sahibi olmak isteyenlerin ve pazarlama yapan emlak danışmanlarının sayısının oldukça artışına dikkat çekti

Akçam’dan KKTC’ye Yatırım Yapanlara Öneriler
EKONOMİ 18.06.2023 21:04:00 0

ANKARA - Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, son zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) arsa payı alarak, daire sahibi olmak isteyenlerin ve pazarlama yapan emlak danışmanlarının sayısının oldukça artışına dikkat çekerek, önemli uyarılarda ve önerilerde bulundu.
Yatırım yaparken nelere dikkat edilmesi konusunda ATEM Başkanı Hakan Akçam, Konut / arsa satın alırken veya bir müteahhit ile anlaşarak konut yaptırmaya karar verirken, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla bazı konuların önemini vurguladı.


Öncelikle mülkiyet durumunu öğrenin
Satın alınacak malın mülkiyet durumunun mutlaka öğrenilmeli ve taşınmaz malın müstakil veya müşterek/hisseli mülk olup olmadığının önceden bilinmesi gerektiğini ifade eden ATEM Başkanı Hakan Akçam, şöyle dedi:

“Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde, ipotek, haciz v.b. bir kısıtlama olup olmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir kişisel beyan veya durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar mutlaka ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi’nden kontrol edilmelidir.

Tescili olmayan firmalarla çalışmayın
Güvenilir, uzman ve bağlı bulunduğu sektörde tescilli olmayan ve/veya ilgili mercilere kayıtlı olmayan kişi veya firmalar ile çalışılması önerilmemektedir. KTİMB’ne ve İnşaat Encümenliği’ne kayıtlı olan müteahhitler tarafından inşa edilen yapılar tercih edilmeli ve ayrıca kayıtsız müteahhitliğin ve kayıtsız müteahhide inşaat yaptırmanın KKTC yasalarına göre suç olduğu, bunun her iki taraf için de cezai yaptırımının olduğu bilinmelidir.

Öncelikle satın alınacak olan taşınmaz mal ile ilgili projenin tüm teknik şartname ve detaylarının öğrenilmesi, ondan sonra sözleşme imzalanması tavsiye edilmektedir. Sözleşme imzalandıktan sonra projenin her iki taraf açısından da bağlayıcı olduğu unutulmamalıdır.

Satın alınacak taşınmaz mal konut ise, yüklenici firmanın proje ile ilgili İnşaat ruhsatı izinlerini almış olması gerekmektedir.

Satın alınacak olan taşınmaz mal ‘tamamlanmış arsa’ niteliğinde ise, hisseli yada müstakil mülk olup olmadığı ve devir şartları öğrenilmelidir. Taşınmaz mal halen devam eden ‘parselasyon projesi’ niteliğinde ise, yüklenici firmanın projeyle ilgili İnşaat Ruhsatı izinlerini alımış olduğundan emin olunmalıdır.
Taşınmaz mal ile ilgili, taraflar arasında uyuşmazlık olması halinde, durumun adli makamlara yasal ve sağlıklı koşullarda aktarılabilmesinin ve alıcının herhangi bir mağduriyete uğramamasının, ancak ve ancak doğru, kapsamlı ve yasal bir şekilde yapılmış olan bir sözleşme ile mümkün olabileceği unutulmamalıdır.

Satış bedeline nelerin dahil edildiği iyice anlaşılmalı

Satın alınacak taşınmaz malın toplam satış bedeline nelerin dahil olduğu iyice anlaşılmalı, taraflar arasında yapılacak sözleşmede tüm uygulamalar ve rakamlar açıkça belirtilmelidir. Alıcıya vaat edilen her şeyin sözleşmeye dahil edilmesi ve sözleşme ile ilgili tüm harçların ödenerek Tapu ve Kadastro Dairesine 30 gün içerisinde kaydı yaptırılması önemlidir.”


YAZARLAR