TARİHTEN YAPRAKLAR

TARİHTEN YAPRAKLAR Haberleri

Ali KUZENCİK yazdı: Bu zaferin bedeli gençlere anlatılmalı

Türk Milletinin kaderini değiştirecek olan milli kahraman Çanakkale'de doğmuştur.

Ali KUZENCİK yazdı: Bu zaferin bedeli gençlere  anlatılmalı
TARİHTEN YAPRAKLAR 18.03.2024 11:06:00 0

ATATÜRK “BİZ ÇANAKKALE’DE 
BİR DARÜL-FÜNUN (ÜNİVERSİTE) GÖMDÜK” DEMİŞTİR.

-TÜRK MİLLETİNİN BÜTÜN EVLATLARINA ÇANAKKALE GEZDİRİLMELİ, 
-MEVZİLER ARASI MESAFELER GÖSTERİLMELİ,
-BU ZAFERİN BEDELİ GENÇLERE ANLATILMALI.

 

 

Devletimizin banisi, kurucusu Gazi M.Kemal Atatürk'ün "Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç ve kuvvet bulacaktır" sözü doğrultusunda hareket ederek her sene öğrencilerimizi Çanakkale'ye geziye götürdük.

Amacımız gençlerimize bu toprakların, bu vatanın nasıl kurtarıldığını bilmelerini sağlamak ve cennetmekan atalarımızı tanıtmaktı.

Gezinin başlangıcında çocukça hareket eden gençler, Çanakkale sınırına girince ve tabyaları gezip gördüklerinden ve etkilendiklerinden akşam otel lobisinde bakıyordum; durgunlaşmışlardı.

Yaptığımız sohbetlerde anlıyordum ki cephelerden, tabyalardan, özellikle 57. Alay'dan, Seyit Mehmet Çavuş'tan, bilhassa özel müzedeki havada çarpışıp birbirinin içine giren kurşunlardan, topuk delen zehirli çivilerden tarih öğretmeni olarak bizim ve rehberimizin anlattıklarından genç öğrencilerimiz etkilenmişlerdi.

Kendilerine Çanakkale Cephesinde;
-Binlerce okumuş aydının şehit olduklarını, 
-Bunun sıkıntısının İstiklal savaşında görüldüğünü, 
-Çok sayıda liselerin 1915'de mezuniyet veremediklerini,
-Öğrencilerin tahtaya "biz Çanakkale'ye şehit olmaya gidiyoruz, hakkınızı helal ediniz hocam"  yazdıklarını söyleyince öğrencilerim iyice duygulanıyorlardı.

Atatürk " Biz Çanakkale' de bir Darül-fünun (üniversite) gömdük.!” demiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ayrıca Çanakkale'yi şöyle özetlemiştir;

“BALKAN HARBİNDE ALNIMIZA SÜRÜLEN LEKEYİ…ÇANAKKALE’DE TEMİZLEYEBİLDİK.!”

Çanakkale'yi geçilmez yapan Türk'ün istiklal aşkı, vatan ve bayrak sevgisidir.

Çanakkale, öncelikle Balkan Travmasının yenildiği, ardından emperyalizmin yenilebileceği bilincinin beyinlere ve yüreklere kazındığı  zafer alanıdır.

Çanakkale…Kurtuluş Savaşı'nın Önsözüdür. Çanakkale, Milli Mücadele Kahramanın doğduğu yerdir. Mustafa Kemal, Kara Muharebelerinin Anafartalar Kahramanı olarak, İstanbul'u kurtarmıştır.

Türk Milletinin kaderini değiştirecek olan milli kahraman Çanakkale'de doğmuştur.

Bu savaş “ÇANAKKALE İÇİNDE AYNALI ÇARŞI” türküsündeki gibi ülkeye "GENÇLİĞİM EYVAH” dedirtti ama o öğrencilerin cesaret aşılayan mücadelesi hem Çanakkale'den zaferle dönenlerin hem de sonraki kuşakların vatanı müdafaa kararlığını artırdı.

Tankın üzerinde Afrine giden civan koçyiğitin “BİZİ BEKLEMESİNLER.”deyişindeki halet-i ruhiyesi gösterdi ki Türk Milletine mensup olan, damarlarında asil Türk kanı dolaşan kişilerde ve ailelerde ÇANAKKALE RUHU Allahın izniyle kıyamete kadar sürecektir.!

 

 

İster Cumhuriyetçiler olsun ister Demokratlar yönetimde olsun Başkan Wilson’dan beri…müttefik dost gibi görünen can düşmanımız ABD’li yetkililerin politikası;

Türkiye’nin kalbinden M.Kemal Atatürk’ün hem Çanakkale hem İstiklal Savaşı’nda yaktığı Çanakkale ruhu ile Kuva-i Milliye ruhunun silinmesini istemektedirler.

Çanakkale Savaşlarına, o dönemde adları “Sultani” olan Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş Erkek, Vefa, Ankara, İzmir Erkek, Aydın, Erzurum, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Konya, Adana, Kastamonu Abdurrahman Paşa, Trabzon, Yozgat, Kayseri ve Sivas Liseleri ile İstanbul Darü’l-muallimini (Erkek Muallim Mektebi) ve Balıkesir Darü’l-muallimini öğrencileri ve genç öğretmenleri katılmıştır.

Çoğu savaşta şehit düştüler ve bu yüzden okulları o yıllarda mezun vermedi…

Cepheye giden tüm öğrenciler geri dönmeyi asla düşünmemişler ve şehit olmuşlardır.

“Hey onbeşli onbeşli / Tokat yolları taşlı” diye başlayan Tokat türküsü, 18 yaşında askere alınan ve hepsi Çanakkale’de şehit düşen 1315 doğumlulara yakılan bir türküdür.

Çanakkale Zaferinden sonra bu okullarda yapılan yoklamada şehitlerin ismi okunduğunda; “ŞEHİT.! CENNET-İ ÂLÂ’DA.!”diye bağırırlardı. Zamanla bu hareket unutuldu. Aynı İngilizleri perişan ettiğimiz “unutturulan” KUT’ÜL AMERE Savaşı gibi.

Çanakkale’de hezimete uğrayan İngiliz generali OGLANDER ise şu tespiti yapmıştır:

“-Çekildik...Çanakkale’yi geçemedik! Ancakkk…Türk milletinin genç neslini, eğitimli neslini, çiçeğini yok ettik. Dolayısıyla geleceğini yok ettik. Bellerini zor doğrulturlar.!!”

Türk Milletinin bütün evlatlarına Çanakkale gezdirilmeli, mevziler arası mesafeler gösterilmeli. Bu zaferin bedeli gençlere anlatılmalı.

Anadolu’da gezip gördüğüm şehirlerde nasıl CUMHURİYET caddesi varsa, Bosna-Hersek-Sancak-Makedonya’nın dağlık köylerinin girişinde de “ÇANAKKALE YOLU” tabelaları var.

Köylerin kadınları, kızları kocalarını ve nişanlılarını Çanakkale’ye gidenleri buradan uğurlayıp, gelenleri burada karşılıyorlarmış.

Kimisi 5 yıl sonra gelmiş ama bazıları hiç gelmemiş ve l.Dünya savaş sonunda Milli Mücadele’ye katılıp daha sonra Bursa, Balıkesir, İstanbul’a, Adana’ya ve Ceyhan’a yerleşmişlerdir.

Bugün Saraybosna’daki canlı müzik tesislerinde Türkiye’den gelen turist kafilelerine söylenenen güzel bir Boşnak türküsü vardır;

“Terazinin darası kaşlarının 
karası,
Beni ondan ayıran Çanakkale 
yarası.”

Türk milleti hiçbir savaşta bu kadar kayıp vermedi. Ordu tabur tabur eriyordu. Osmanlı Genel Kurmayı, Türk milletinin sonu geldi sandı. Öylesi bir endişeye kapıldı.

Tek bir askere bile ihtiyaç duyulduğu ateş altında, evli askerler "çocuk yapsınlar" diye zorunlu olarak izine gönderildi.

Alınan kararda "NESLİN TEKÂSÜRÜ” Yani…Neslin çoğalması için...

Anadolu'da, "Babam Çanakkale'de şehit düşmüş, hiç görmedim" diyen çocuklar, o mübareklerin emanetidir.

-Destanlara sığmayan sayısız insan hikayesi bu. Vatan toprağında koyun koyuna yatan yiğitlerin emaneti.

-Çanakkale tek evladını davullu zurnalı gönderen annenin cömertliği.

-Kışlaları baba ocağı bilen bir milletin, tarihe meydan okuduğu yer.

-İmanın imkana galip geldiği şanlı vefa örneği.

-Adana-Konya-Yemen, Antep, İzmir, Samsun, Bosna, Karadağ, Şam, Halep, Kerkük, Musul,Kırım. Bunca şehri bir yarımadaya sığdıran şerefli bir vatan köşesi Çanakkale…

"Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın 
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. 
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın 
Bir vatan kalbinin attığı yerdir. "

Unutma! Unutturma!
#ÇanakkaleGeçilmez!


YAZARLAR