Ankara Kulübünün tarihine ışık tutuyor

Ankara Kulübünün tarihine ışık tutuyor

Ankara Kulübünün tarihine ışık tutuyor
ANKARA 18.10.2024 18:17:00 0

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, "Ankara'ya dair birçok başlıkta konuların yer aldığı Türk Yurdu Ankara -2 kitabı, Ankara Kulübümüzün tarihine de ışık tutuyor. Kitapla birlikte, Ankara Kulübünün ilk binası ve Atatürk'ün Ankara Kulübü günleri gün yüzüne çıktı." dedi.

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, Ankara'nın Başkent Oluşunun 101. Yıl Dönümünde Yüzyıllık Cumhuriyet'e armağan olarak Türk Ocakları Türk Yurdu Yayınları tarafından yayımlanan ve Ankara'nın tanıtımına büyük katkı sunması beklenen "Türk Yurdu Ankara-2" kitabının Ankara Kulübünün tarihine de ışık tuttuğunu kaydetti.

 


ATATÜRK VE AMİRAL BRİSTOL ANKARA KULÜBÜNDE
Ankara’nın sırlarını aralayan konuları ile dikkat çeken ilk kitabın ardından Başkent’in bilinmeyen konuları ile okuyucuyla buluşan Türk Yurdu Ankara-2 kitabının değerli bir bilgi kaynağı olduğunu belirten Özaslan, "13 Ekim 1925 tarihinde kurulan Ankara Kulübünün ilk binasının yeri de bu kitapla gün yüzüne çıkarıldı. Tarihte Ankara bölümünde yer verilen 'Başkent’in Meçhul Mekânı: Ankara Kulübü' adlı araştırma yazısı ile 99 yıllık Ankara Kulübünün sırları aralandı. Çankırı Caddesi’nde Veli Hanın bitişiğinde (Bugünkü İş Bankası karşısı) bulunan Ankara Kulübünde Amiral Bristol ile Atatürk’ün 18 Şubat 1926 gecesi görüştüğü, belgeleri ile Araştırmacı -Yazar Kadir Çimen’in kaleminden ilk kez kitapta yer alıyor. Ankara’ya gelen gazeteci Lady Hay Drummond’un Ankara Kulübünü öven sözlerinin yer aldığı 25 Mayıs 1926 tarihli İngiliz Telegraph gazetesi haberi, Tayyare Cemiyetinin Çekoslovakya heyetini 1926 yılı temmuz ayında ağırlaması, Kulüp Sineması isminin nereden kaynaklandığı gibi ilk kez ortaya konulan bilgiler de belgeleri ile kitapta sunuluyor." dedi


Özaslan, Türk Ocaklarının “Türk Yurdu Ankara” kitapları ile Başkent Ankara’ya hak ettiği değeri verdiğini kaydetti ve Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ile kitabın editörü Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz ve kitabın koordinatörlüğünü üstlenen Araştırmacı-Yazar Kadir Çimen’e, kitaba araştırma ve yazılarıyla katkı veren yazarlara ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.
TÜRK YURDU ANKARA-2
Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz editörlünde ve Araştırmacı -Yazar Kadir Çimen’in koordinatörlüğünde Türk Yurdu Yayınları tarafından yayımlanan ve önceki gün ATO Meclis Salonu'nda tanıtımı yapılan kitap, alanlarında yetkin uzman ve Ankara araştırmacısı 58 yazar tarafından kaleme alındı. Ankara'nın tarihi kültürel mirasına ışık tutan 1040 sayfadan oluşan “Türk Yurdu Ankara-2” kitabı; Tarihte Ankara, Ankara’da Kültür, Ankara’da Kentleşme ve Yapılar, Ankara’da Ticaret, Ankara ve İnsan, Ankara ve Diplomasi, Anılarda Ankara, Ankara’ya Dair, Ankara Hikâyeleri ve Ankara Notları olmak üzere 10 bölümden oluşuyor. 

 


Anahtar Kelimeler: Ankara Kulübünün tarihine tutuyor

YAZARLAR