PRATİK BİLGİLER

PRATİK BİLGİLER Haberleri

ARILARIN SIRRI!

Araştırmalar, arıların, yiyecek bulmaya yardımcı olması için köpekbalığı "süper algısı" kullandıklarını ortaya koyuıyor

ARILARIN SIRRI!
PRATİK BİLGİLER 12.08.2020 22:56:27 0

Araştırmalar, arıların, yiyecek bulmaya yardımcı olması için köpekbalığı "süper algısı" kullandıklarını ortaya koyuıyor. Bombus arıları ise, bir çiçeğe yakın uçtuğunda aralarında küçük bir elektriksel çekim oluyor.

GİZLİ DUYULARA MI SAHİPLER?
Yeni araştırmaya göre, arılar ve güveler gibi uçan böcekler, yakınlardaki çiçekleri `hissetmelerine` ve uzun mesafelerde gezinmelerine izin veren gizli duyulara sahip.
Hassas antenler ve geniş açılı bileşik gözlerle donanmış arılar, çiçekten çiçeğe vızıldarken polen ve nektarı aramalarına yardımcı olacak gelişmiş bir duyu grubuna sahiptir.
Ancak yeni araştırmalar, bombus arılarının bir çiçeğin başka bir böcek tarafından en son ne zaman ziyaret edildiğini tespit etmelerini sağlayan başka bir gizli duyu kullanabileceğini ortaya koyuyor.
İngiltere Bristol Üniversitesi`nde hayvan davranışları ve duyuları konusunda uzman olan Profesör Daniel Robert, bombus arılarının bir çiçeğe yakın uçarken oluşan zayıf elektrostatik alanları algılama yeteneğine sahip olduğunu keşfetti.
Prof. Robert, "Bir arının, çiçeğin etrafındaki elektrik alanını ölçerek, son dakikalar veya saniyeler içinde bir çiçeğin ziyaret edilip edilmediğini iniş yapmadan bile bilme kapasitesi vardır," diye açıkladı 
Prof. Robert şöyle dedi:
"Keşif, havada elektrik alımının ilk örneklerinden biridir. Bu duyu, sudaki diğer balıkların ürettiği zayıf elektrik alanlarını tespit edebilen köpekbalıkları ve vatozlar gibi balıklarda uzun zamandır bilinmektedir. Platypus ve yunuslar gibi suda yaşayan memelilerin de avlarını avlamak için elektrik alanlarını kullandıkları bulunmuştur.
Ancak arılar, balık avlamak yerine, elektrik alanlarını algılama yeteneklerini polen ve nektar açısından zengin olabilecek çiçekleri bulmalarına yardımcı olmak için kullanıyorlar.
ELEKTRON KAYBEDİYORLAR
Arılar elektrostatik bir yük geliştirir çünkü uçarken vücutlarına sürtünen hava nedeniyle elektron kaybederler ve bu da küçük bir pozitif elektrik yüküne yol açar. Etki, bir parti balonunu saçınıza veya süveterinize sürmek gibidir, ancak arıların biriktirdiği yük yaklaşık 10.000 kat daha zayıftır.
Çiçekler, karşılaştırıldığında, zengin bir elektron kaynağı olan toprağa bağlıdır ve negatif yüklü olma eğilimindedirler.
Bu elektrostatik yüklerin arıların poleni daha kolay toplamasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Negatif yüklü polen, pozitif yüklü arıya yapışır çünkü zıt yükler çeker. Polen arıya yapıştıktan sonra, uçuş sırasında da daha pozitif yüklü hale gelir ve bu da, bir çiçeğin damgalanma olarak bilinen negatif yüklü dişi kısmına yapışma olasılığını artırır."

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR