MHP`li Bulut`tan İnfaz Yasası değerlendirmesi

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, yapılacak değişikliklerle hükümlülerin teknolojik imkanlardan faydalanmasının önünün açılacağını, değişikliklerle insan hakları odaklı düzenlemeler yapıldığını bildirdi.

MHP`li Bulut`tan İnfaz Yasası değerlendirmesi
HUKUK 17.06.2021 12:58:12 0

ANKARA (üçüncüsayfahaber) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tokat Milletvekili Yücel Bulut, yapılacak değişikliklerle hükümlülerin teknolojik imkanlardan faydalanmasının önünün açılacağını, değişikliklerle insan hakları odaklı düzenlemeler yapıldığını bildirdi.

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin ikinci bölümü üzerine MHP Grubu adına yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Üzerinde değişiklik yapılması teklif edilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun`un yaklaşık 16 yıllık uygulaması sırasında zaman zaman değişiklikler yapılmış ve bu değişikliklerle infaz sisteminin uygulamadaki verimliliği ve etkinliği artırılmak istenmiştir. İnfaz hukukuna ve cezanın ıslah amacına uygun, dünyadaki gelişmelere paralel bir amaç ortaya konularak hükümlülerin dış dünya ve aileleriyle ilişkilerini teknolojik imkânlardan yararlanmak suretiyle güçlendirmek ve hayata bağlılıklarını ve elbette cezalandırmanın temel amacı olan ıslah kurumunu da daha işlevsel hâle getirmek hedeflenmiştir. Ayrıca, hak ihlallerini en aza indirgemeye yönelik olarak ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının görev alanı genişletilmiş, bu kurullarca tanzim edilen raporların Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna da gönderilmesi sağlanmıştır.
HÜKÜMLÜLERİN TEKNOLOJİDEN YARARLANDIRILMASI HEDEFLENİYOR
Değişiklik teklifleriyle Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı`na uygun olarak bazı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi arzusu da teklif metninin gerekçesinde de ifade edildiği üzere hedefler arasında yer almıştır. Teklifin 8`inci maddesiyle hükümlülerin teknolojik imkânlardan yararlandırılması amaçlanmaktadır. Böylece bazı şartlar altında hükümlülerin teknik altyapıya sahip kurumlarda Adalet Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak elektronik yöntemlerle mektup alıp gönderebilme imkânı sağlanacaktır. Buna ek olarak hükümlülerin resmî makamlara ve avukatına gönderdiği mektup, faks ve telgrafların da alıcısı dışındakilerin erişimini engelleyici tedbirler çerçevesinde elektronik ortamda alıcısına ulaştırılabilmesine imkân tanınmaktadır. Bu husustaki sınırlama ve istisnalar da yine Kanun Teklifi metni içerisinde gösterilmiştir.
Buna göre bu teknolojik imkândan yararlanmak hakkına sahip olanlardan terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçlarından mahkûm olanlar ile tehlikeli hâlde bulunan ya da dışarıyla iletişiminin tehlikeli olabileceği değerlendirilen mahkûmlara ilişkin olarak bu kişilerin telgraf, faks ya da dijital yazışmalarının kayıt altına alınabileceği kararlaştırılmış ancak bunların amaçları dışında kullanılmayacağı, soruşturma konusu olmadıkça bir yılın sonunda imha edileceği ifade edilmiştir. 
Aynı teklifle hükümlülerin ziyaret süreleri uzatılmakta, ayrıca mahkûmların başta hasta ziyareti sebebiyle aldıkları mazeret izinleri arasındaki bir aylık süre şartı da kaldırılmaktadır. Aynı düzenleme tutuklular için de geçerlidir.
İNSAN HAKLARI ODAKLI DÜZENLEMELER
Bu teklifle uygulamanın takibi sonucu görülen eksiklikler çerçevesinde insan hakları odaklı düzenlemelerin İnfaz Kanuna derç edilmesi arzu edilmiş ve kamuoyundaki tartışmalar da dikkate alınarak hükümlülerin ıslahı önceliklenerek ve hükümlülerin dışarıyla bağını ve iletişimini de güvenlikli bir çerçeve içerisinde artırarak ıslahına katkı sağlanması arzulanmaktadır. Cezanın temel işlevlerinden olan ıslah kurumunun tek başına hürriyeti bağlayıcı bir cezanın infazıyla mümkün olmadığı, mutlaka infazın bu amaca hizmet edecek şekilde çektirilmesi gerçeği karşısında huzurdaki düzenleme somut öneriler getirmekte, hükümlünün cezasının infazıyla birlikte dışarıdaki hayata entegrasyonu da etkili bir şekilde temin edilmektedir." 
TOKAT`A EĞİTİM YATIRIMLARI İÇİN TEŞEKKÜR
MHP Tokat Milletvekili Av. Yücel Bulut konuşmasının son bölümünde seçim bölgesi Tokat`a yönelik eğitim yatırımlarıyla ilgili şunları söyledi:
"Gerçekten memleketimiz Tokat`ta cumhuriyet tarihinin tek seferde en büyük eğitim yatırımı ve hamlelerinden bir tanesi hayata geçirilmektedir. Tek seferde yeni yapılacak okul sayısı 76, güçlendirilmesi temin edilecek okul sayısı 72 olarak belirlenmiştir. Bütün bunlar tamamlandığında 1.867 adet derslik yeni yapılmış, yenilenmiş ve güçlendirilmiş olacaktır. İl geneli bu rakam şu anlama geliyor: İl geneli okul sayımızın yüzde 24`ü, il geneli toplam derslik sayımızın yüzde 40`ı bu vesileyle yeniden yapılmış, yeniden inşa edilmiş ve güçlendirilmiş olacaktır. Bu büyük yatırım hamlesiyle birlikte inşallah, gençlerimiz en kısa zamanda ve tek seferde gerçekleşecek bu yatırım hamlesiyle yeni eğitim döneminde, yeni dersliklerinde ve yeni okullarında eğitim alacaklardır. 
Bu vesileyle başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk Bey`e, Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer Bey`e, değerli milletvekillerimize, Tokat Valimiz Ozan Balcı Bey`e, Millî Eğitim Müdürümüz ve Millî Eğitim bürokratlarımıza ayrı ayrı şükranlarımı sunuyor, bu yatırımların da genç kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR