MHP`li Kalyoncu`dan acil önlem çağrısı

MHP`li Kalyoncu`dan acil önlem çağrısı

MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu "Denizlerimize giren kirlilik kaynaklarının bir an önce kontrol altına alınması gerekmektedir" dedi.

ANKARA (üçüncüsayfahaber) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, İzmir Körfezi`nin de müsilaj olayına açık durumda olduğunu uyarısında bulundu. Prof. Dr. Kalyoncu, "Bu sebeple alınacak önlemler sadece Marmara Denizi üzerinde düşünülmemeli ve kirleticilere maruz kalan körfezlerde de bu önlemler alınmalıdır. Denizlerimize giren kirlilik kaynaklarının bir an önce kontrol altına alınması gerekmektedir" dedi.
Sosyal medya hesabından açıklamalar yapan ve özeallikle içme suyu kaynaklarına yönelik ciddi tedbirler alınması çağrısında bulunan MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, şunları söyledi: 
"Alglerin aşırı çoğalması sonucu oluşan etkiler çoğalan alg türlerine ve yan ürünlerine göre farklılıklar göstermektedir. Bu Marmara?da müsilaj olarak ortaya çıkarken 2018?de İzmir körfezinde renk değişimi olarak kısmen ortaya çıkmıştır.
İZMİR KÖRFEZİNİN DURUMU
Özellikle su sıcaklığının artması ve öncelikli olarak azot miktarının yükselişi ve besleyici elementlerin sulara deşarj edilmesi, sudaki durgunluğun artması ile özellikle Körfez gibi alanlarda alglerin aşırı çoğalmasına sebep olacaktır. İzmir körfezi bu olaya açık durumdadır.
Bu sebeple alınacak önlemler sadece Marmara Denizi üzerinde düşünülmemeli ve kirleticilere maruz kalan körfezlerde de bu önlemler alınmalıdır. Denizlerimize giren kirlilik kaynaklarının bir an önce kontrol altına alınması gerekmektedir.Tüm kıyılarımız İçin önlemler öngörülmeli.
GÖLLERDE VE BARAJLARDA DA GÖRÜLEBİLİR
Benzer durumla göllerimizde, barajlarımızda karşılaşma ihtimali de oldukça yüksektir. İç sularda özellikle fosfor miktarındaki artış diğer besleyici maddeler ile ötrofikasyona yani alglerin aşırı çoğalmasına sebep olmaktadır. Sıcaklıkların artışı bu durumu tetikleyebilecektir.
HEM EKOSİSTEMİ HEM ÇEVREYİ ETKİLEYEBİLECEK DURUMDA
İç sularda özellikle toksik madde üreten alglerin artışı hem ekosistemi hem de çevreyi etkileyebilecek durumdadır. Bu sebeple özellikle durgun sular için acil önlem planları ve takip sistemi oluşturulmalıdır. Su sıcaklığındaki artış birçok olumsuzluğu da tetikleyecektir.
İÇME SUYU KAYNAKLARI DENETİM ALTINDA TUTULMALI

Özellikle içme suyu kaynakları çok sıkı denetim altında tutulmalıdır. İçmesuyu havzalarında muhtemel kirlilik kaynakları dikkatle ele alınmalı tümü kontrol altında tutulmalıdır. Herhangi bir karışım değil kirletici karışma ihtimali dahi ortadan kaldırılmalıdır."