Öztürk "Hukuk sistemi vatandaşa güven vermeli"

MHP Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, hukuk sisteminin vatandaşa güven vermesi, adalet duygusunu güçlü bir şekilde tatmin etmesi gerektiğini bildirdi.

Öztürk
HUKUK 8.07.2021 20:03:36 0
ANKARA (üçünhcüsayfahaber) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, hukuk sisteminin vatandaşa güven vermesi, adalet duygusunu güçlü bir şekilde tatmin etmesi, hızlı ve hakkaniyetli işleyen bir mekanizma olması gerektiğini bildirdi.
İnsan haklarına dair ve hukuka uygun olarak kamu düzeninin korunması ve vatandaşların adalete güveninin sağlanmasında adalet hizmetlerinin etkinleştirilmesini ısrarla savunduklarını söyleyen MHP`li Öztürk, görüşülmekte olan 274 sıra sayılı Kanun Teklifi`nin ikinci bölümü üzerine şahsı adına yaptığı konuşmada şunları söyledi:
DEVLETİN BAŞTA GELEN GÖREVİ
"Öteden bu yana, parti olarak demokrasinin güçlenmesinin ancak ve ancak insan hakları ve hukukun üstünlüğünün egemen olmasıyla mümkün olabileceğini savunmaktayız. Bize göre, başta yaşama hakkı olmak üzere insanlarımızın dokunulamaz, devredilemez, vazgeçilemez temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi devletin başta gelen görevlerindendir. Bu kapsamda insan haklarına dair ve hukuka uygun olarak kamu düzeninin korunması ve vatandaşlarımızın adalete güveninin sağlanmasında adalet hizmetlerinin etkinleştirilmesini ısrarla savunmaktayız.
HUKUK SİSTEMİMİZ NASIL OLMALI
`Hukuk sistemimiz vizyon itibarıyla nasıl olmalı, değişmeli mi?` diye düşündüğümüzde Türkiye`nin evrensel hukuk normları çerçevesinde millî kimliğimizi özümsemiş ve öncelemiş, sosyal dokumuzla ve kültürümüzle bütünleşmiş; nitelikli kurallar ve kaideler içeren bütüncül bir sisteme sahip olması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. 
VATANDAŞA GÜVEN VERMELİ
Kurgulayacağımız böyle bir sistemde vatandaşımıza güven vermeli, adalet duygusunu güçlü bir şekilde tatmin etmeli, hızlı ve hakkaniyetli işleyen bir mekanizma olmalıdır. Bunun için de Türk tipi hukuk vizyonunda şu başlıkları önemle gözetebilmeliyiz: Devletin tüm birimleri faaliyetlerinde hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı olmalı ve bunu vatandaşa hissettirebilmelidir. 
EŞİTLİK VE HAKKANİYET İLKESİ
Hukuk önünde eşitlik ve hakkaniyet ilkesinin önemle gözetilmesi gerekmektedir. Temel insan ve vatandaş haklarının güvence altına alınması, tarafsız ve bağımsız yargı, beklentileri karşılayan ve sağlıklı işleyen hak arama yollarının hayata geçirilmesi gibi önemli gördüğümüz başlıkları evleviyetle hayata geçirebilirsek örnek teşkil edebilecek bir hukuk sistemine erişmiş olacağız. Bununla birlikte, isterse, istediğimiz en iyi mevzuat düzenlemesini yapalım lakin en iyi uygulayıcıları yetiştiremezsek en ideal hukuk sistemimize ulaşamayız. 
Bunun içindir ki hâkim ve savcılarımızı sürekli eğitimden geçirmeli ve hayat boyu öğrenmeye, adalet duygusunun tatmini bakımından hukukun üstlüğünü içselleştirmeyi sağlayabilmeliyiz.
Günümüzde suç türlerine cevap vermeyen yasalar ve usulleri, sistem girdilerini filtreleme ve seçenekler, adil yargılama, hukuk ve düzen amaçları, mahkemeler ve diğer aktörler arasındaki yetersiz iş birliğine her ülkede tanık olmaktayız. Bu nedenle adalet sistemimiz için gerekli yasalar günün şartlarına ve sistemin ihtiyaç ve beklentilerine göre çok sık güncellenmekte ve revize edilmektedir. Mezkûr görüştüğümüz teklife bu açıdan bakmalıyız.
Görüşmekte olduğumuz kanun teklifinde çok önemli gördüğümüz düzenlemeler arasında kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Türk Ceza Kanunu`nda öngörülen yasal değişiklikleri ortaya koyuyoruz. Geçtiğimiz aralık ayında ilk imza sahibi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine sunmuş olduğum kanun teklifiyle eşe karşı işlenen suçlarla ilgili kanunda öngörülen cezaların boşanmış eşi de kapsayacak şekilde artırılmasını hedeflemiştik. 
Geçmişte öngördüğümüz mevzuat değişikliğinin önümüzdeki teklifle getirilmesini de bu bakımından memnuniyetle karşılıyor, kadına ve çocuğa karşı istismarın, şiddet ve saldırının her türlüsünün en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz."

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR