'Çocuklarda erken ergenlik' hakkında uyarılar

Özel Koru Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emre Taşcılar, “Çocuklarda Erken Ergenlik” hakkında uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 13.04.2024 16:27:00 0

Özel Koru Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emre Taşcılar, “Çocuklarda Erken Ergenlik” hakkında uyarılarda bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Taşcılar, ailelerin çocuklara hazır gıda tüketimini normalleştirdiğini, bu durumun özellikle kız çocuklarda erken ergenliğe neden olduğunu ve erken ergenliğin günümüzde adeta bir salgın hastalığı haline geldiğini söyledi.

Östrojenik etki yapıyor 

Paketli gıdaların içeriğindeki kimyasal maddelerin vücutta östrojenik etki yaptığını aktaran Prof. Dr. Taşçılar, şunları söyledi:

 

 

“Paketli gıdalarda, tatlandırmak için kullanılan aspartam, asesülfan, sakarin, gıda koruyucu olarak sodyum benzoat, potasyum benzoat, sodyum sitrat gibi maddeler kullanılmaktadır. Bu maddelere maruz kalma süresine, miktarına ve kişisel hassasiyete bağlı olarak da ergenlik belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu katkı maddeleri vücudumuza girdiği zaman östrojen benzeri bir etki yapmaktadır.

Kız çocuklarında ergenliğin belirtileri

Kız çocuklarında ergenliğin belirtileri meme dokusunun ortaya çıkmasıdır ya da tomurcuklanmadır. Çok erken yaşlarda östrojene maruz kalınmasıyla büyüme de bir hızlanma gözlenir. Yaşıtlarına göre bu çocuklar daha uzun boylu olurlar. Ancak bu yanıltıcı bir durumdur. Çünkü östrojen büyümeyi hızlandırdığı gibi kemiklerdeki büyüme plaklarında hızla kapatarak büyümenin erken sonlanmasına dolayısıyla boyda oluşacak bir kayba da sebep olur.

Erken ergenlik aynı zamanda kız çocuklarında, psikolojik bir travmaya da yol açar. Erken ergenlik gibi bir problemle karşılaşmak istemiyorsak çocuklarımıza cips, çikolata, kola ve benzeri gıdalardan uzak tutmamız gerekir.” 

#ÇocukEndokrinoloji  #PediyatrikEndokrinoloji #ÇocukHormonları #EndokrinolojiHastalıkları #GelişimBozuklukları #ÇocukSağlığı #EndokrinSistem #BüyümeGelişme #ÇocukObezitesi #HormonalDengesizlikler #ÇocukEndokrinolojiUzmanı #PediatriHormonları


YAZARLAR