'Demiryolu Sevdası Tren' konulu uluslararası resim sergisi,…

“Demiryolu Sevdası Tren“ konulu uluslararası resim sergisi,…

KÜLTÜR SANAT 31.08.2023 12:03:00 0

Halim UTLU
Cumhuriyetimizin 100.yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen  ve çeşitli ülke sanatçılarının da yer aldığı disiplinlerarası “Demiryolu Sevdası Tren“ konulu  uluslararası resim sergisi, yarın (1 Eylül) Ankara Kızılay semtindeki Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi’nde saat 14.00 de törenle açılıyor.
Resim sanatçıları Nilgün Altan ve akademisyen sanatçı İbrahim Akıncı ikilisi tarafından organize edilen disiplinlerarası “Demiryolu Sevdası Tren“ temalı resim sergisine yerli ve yabancı 57 resim sanatçısı katılıyor.Sergide ayrıca başka etkinlikler de yer alıyor.Açılıştan sonra Abdulkadir Ayhan,kitabını imzalayacak,
Cumartesi ve Pazar günleri ise resim sanatçısı Çetin Davran da, canlı performans gösterisi sergileyecek...



DEMİRYOLU CUMHURİYETİN MEŞALESİDİR

Demiryollarına çok büyük önem veren büyük  liderimiz Atatürk'ün "Demiryolu Cumhuriyetin meşalesidir" sözünden hareketle ve Cumhuriyetimizin  100.yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Demiryolu Sevdası Tren“ konulu  uluslararası resim sergisi,Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) ve  Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından manen destekleniyor.
1-13 Eylül tarihleri arasında açık olacak uluslararası serginin  açılışından sonra,yazar   Abdulkadir Ayhan,” Bozkur Göğünde Yıldızlar” adlı kitabını imzalayacak. Cumartesi ve Pazar günleri ise İzmir’li suluboya sanatçısı Çetin DAVRAN da, canlı performans gösterisi sergileyecek.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ ÜZERİNE SERGİYİ PLANLADI

Resim sanatçısı ve akademisyen İbrahim AKINCI, disiplinlerarası “Demiryolu Sevdası Tren“ temalı resim sergisi ile ilgili olarak “” Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında bir proje daha yapmak istedim. 
Resim sanatçısı Nilgün Altan’la beraber planladık.Büyük liderimiz Atatürk'ün "Demiryolu Cumhuriyetin meşalesidir " sözünden bu sergiyi yapmamız gerektiğini düşündüm.” Dedi ve şöyle konuştu;

1923 YILLARININ DEMİRYOLCU KIYAFETİ FOTOĞRAFINI BULAMADI

“Ne üzücü ki, hiçbir konuda hafızamız kalmamış silinmiş.1923 yıllarının demiryolcu kıyafetinin fotoğrafını bile bulamadım..?!
Yabancıları katma nedenim iyi- kötü sanata bir çeşitlilik, farklı teknik ve farklı bakış açıları yanında, Cumhuriyetimize, ülkemize verdiğimiz değeri göstermek ve bireyler olarak da bu yaşadığımız coşkuya ortak etmek.
Sanatçılardan çok güzel dönüşler oldu. Neden tren temasını çalıştıklarını biliyor ve bizimle birlikte olmanın onurunu yaşıyorlar.”
Bu projenin hazırlanması ve sanatçıların çalışması uzun bir zaman  alsa da,çıkan eserlerden memnun olduğunu ifade eden Akıncı,sözlerini şöyle tamamladı;

ÇOK DİKKAT  ÇEKİCİ BİR SERGİ
“ 7’den 70’e dediğim bir sergi, torunlarım Arel ve Yiğit’ten 70 yaşındaki yabancı sanatçıya kadar geniş bir yelpaze.TCCD Basın Dairesi Başkanından, ABB Kültür Dairesi Başkanına kadar bazı kurumlardan destek aldım. 
Açılış günü 1-2 kitap için imza standımız, 2. ve 3 ncü gün İzmirli suluboya sanatçımız Çetin Davranın suluboya performansı var.
Daha sonraki günler etkinliğimiz olur mu yaşayıp görelim dedim. Afişte katılan sanatçılar ve ülkeleri var.”                                            .            


YAZARLAR