Hastalık ateş, yorgunluk, baş ağrısı, sırt-kas ağrıları ve halsizlik belirtileriyle kendini göstermektedir
Dr. Osman BÜYÜKKATA
Afrika bölgesinde görülen viral bir hastalıktır. Bu hastalık daha çok hayvanlardan bulaşmaktadır. Çiçek hastalığına nazaran daha az buluşmaktadır.
Maymun çiçeği ilk olarak laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan bir araştırma sonucu 1959 yılında maymunlarda tanımlanmıştır. Hastalığın adı da buradan gelmektedir.
İnsanlar üzerinde ilk olarak 1968 senesinde Demokratik Kongo Cumhuriyet’inde yaşayan 9 yaşında bir çocukta görülmüştür. Bu hastalığa Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bilinmektedir.
Orthopoxvirus, insanlarda, memeli canlılarda, omurgalılarda konakçı görevi görmektedir. Orthopoxvirus ile bağlantısı bulunan hastalıklar çiçek, sığır çiçeği, horsepox, camelpoks ve maymun çiçeğidir. Bunların arasında en çok bilinen çiçek hastalığına neden olan variola virüsüdür.
Yapılan bilimsel araştırmalar hastalığa neden olan virüsün ip sincapları, ağaç sincapları, gambiya keseli sıçanları, fındık fareleri, primatlar içerisinde bulunduğunu ortaya koymaktadır. Ancak buna yönelik çalışmalar devam etmektedir.
Genel olarak maymun çiçeğinin bulaşma yollarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. yüz yüze yakın temas, enfekte olmuş insan veya hayvan temasları, virüsle temas olan materyaller, lezyonlar, vücut sıvıları
Maymun çiçeği hastalığının kuluçka süresi 5-21 gün arasında vücut direncine bağlı değişmektedir. Hastalık ateş, yorgunluk, baş ağrısı, sırt-kas ağrıları ve halsizlik belirtileriyle kendini göstermektedir
Uluslar arası bildirimi zorunlu olan infeksiyon hasatlıklarındadır. Çiçek aşısı ülkemizde 1980 yılına kadar düzenli bir şekilde uygulanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü( DSÖ) 1980 yılında çiçek hastalığının tüm dünyada eradike olduğunu ilan etmiştir.
PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testi ile maymun çiçeği virüsü teşhis edilebilir. Eğer ciltte yara oluşmadı ise ve buradan örnek alınamadıysa, anal veya rektal sürüntü alınarak da test almak mümkündür.bağışıklık sisteminizin antikor üretip, üretmediğini anlamak için için bir laboratuvar ortamında kan testi yapılabilir.Bu virüsünün iyileşme süresi, normal seyri olan yaklaşık iki ila dört haftadır. Virüse maruz kaldığınızda döküntülerin kuruyup düşmesi, hastalığın genelde geçtiği anlamını taşır."