Fendoğlu: Tarım sektörümüz ciddi ekonomik kayıplar yaşadı

Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, tarımda yaşanan don olayının çiftçilerimizi büyük bir maddi zarara uğrattığını söyledi.

Fendoğlu: Tarım sektörümüz ciddi ekonomik kayıplar yaşadı
SİYASET 15.04.2025 21:35:00 0

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, tarımda yaşanan don olayının çiftçilerimizi büyük bir maddi zarara uğrattığını söyledi.

Tarım sektörümüzün ciddi ekonomik kayıplar yaşadığını; rekolte kaybı, üretici geliri düşüşü ve ihracat riski doğduğunu ifade eden Fendoglu "Yaşanan bu olay sonucunda tarımsal üretimde ciddi verim kaybı oluşmuş, ülke genelinde gıda arzında daralma ve fiyat artışlarında risk ortaya çıkmıştır" dedi.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu'nun yaşanan zirai don ve ortaya çıkan üretici mağduriyetinin araştırılmasına yönelik MHP TBMM Grubu tarafından verilmiş Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge üzerinde yaptığı konuşması şöyle:

 

 

GENİŞ BİR TARIM ALANINDA ETKİLİ OLDU

"Bu yıl 12 Nisan gecesi yaşanan zirai don, ülkemizin tüm bölgelerinde geniş bir tarım alanında etkili olmuştur. Özellikle tarımda yaşanan don çiftçilerimizi büyük bir maddi zarara uğratmıştır.Zirai don yaşayan bölgelerimizin büyük bir kısmı 6 Şubat depremlerinde hasar almış dolayısıyla zirai don öncesinde de asrın felaketini yaşamış bölgelerimizdir.

Bir çiftçi topraktan sadece ekmek kazanmaz; o, hayatını, umudunu ve geleceğini toprağa bağlamıştır.

Ülkemizde 11-12 Nisan itibarıyla Malatya, Adıyaman, Elâzığ, Hatay, Sivas, Kayseri, Manisa, Ordu, Giresun, Erzincan, Isparta, Adana, Mersin, Kahramanmaraş ve sayamadığım diğer 36 ilimizde meyve bahçelerimiz ve tarım alanlarımız çok büyük zarar görmüştür.

Başta kayısı olmak üzere üzüm, kiraz, elma, badem, fındık, şeftali, armut, domates, incir, erik, çay, zeytin ve ceviz gibi diğer meyve ağaçlarını, çiftçilerimizin yıllardır emek verdiği ürünlerini don bir gecede kurutarak toprağa gömmüştür.

Tarım sektörümüz ciddi ekonomik kayıplar yaşamış; rekolte kaybı, üretici geliri düşüşü ve ihracat riski doğmuştur. Yaşanan bu olay sonucunda tarımsal üretimde ciddi verim kaybı oluşmuş, ülke genelinde gıda arzında daralma ve fiyat artışlarında risk ortaya çıkmıştır.

KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENMELİ

Çiftçilerimizi sürekli yaşanan don, dolu gibi afetlere karşı koruyacak, maddi anlamda yormayacak yeniden düzenlemeyle TARSİM poliçelerinin oluşturulması, çiftçilerimizin mevcut kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, tarımda kullanılan sulama bedelinin devlet tarafından karşılanması ve elektrik ücretlerinin düşürülmesi, tarımsal faaliyetlerinin devam etmesi için çiftçilerimize faizsiz kredi imkânının sağlanması, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ayni desteğin; gübre, ilaç, mazot gibi bir sonraki üretim sezonunda ödenmek üzere imkân sağlanması, tarım sigortası TARSİM kapsamının genişletilmesi ve üreticilerin bu konuda bilinçlendirilmesi, yerel yönetimler ve üniversiteler arasında iklim tarımı iş birliklerinin artırılması gerekmektedir."

Haberi Sesli Oku

YAZARLAR