Hacettepe'de Azerbaycan Dili Yazım Sözlüğü tanıtımı

Azerbaycan Dili Yazım Sözlüğü'nün tanıtımı Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Hacettepe
TÜRK DÜNYASI 20.04.2024 09:54:00 0

Azerbaycan Dili Yazım Sözlüğü'nün tanıtımı Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Türk Dil Kurumu Başkanı Osman Mard, Azerbaycan Devlet Tercüme Merkezi Başkanı, halk yazarı Afag Mesud, Azerbaycan'ın Türkiye Büyükelçiliği'ne bağlı Azerbaycan Kültür Merkezi Başkanı Samir Abbasov, Birinci Sekreteri İslam Guliyev, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Azerbaycan temsilcisi Elchin Gafarli, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri Şükrü Halit Akalın, Nureddin Demir, Amina Yılmaz, Nurtac Ergün Atabaşı, Tevfik Ergun ile Türk bilim camiası ve basın temsilcileri katıldı.

"Türkiye'deki Azerbaycan Dilinin Ortografik Sözlüğü"nün yazarı Afaq Masud, sözlüğün araştırma ve dilbilim alanına faydalı olabileceğine inandığını söyledi. Afaq Masud şunlar söyled:

"Bu şekilde üçüncü sözlüğümüzü de hazırlamış olduk. Azerbaycan Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan bu sözlüğün ayırt edici özelliği, Farsça, Arapça, Rusça ve diğer yabancı kökenli 60.000 kelimenin sözlüğümüzden çıkarılması, sözlüklerimizde yer almayan 40.000 kelimenin ise sözlüklerimizden çıkarılmasıdır. Ulu Önder Haydar Aliyev'in "Bir millet, iki devlet" sözüne dayanarak Türk dilinden Azerbaycan diline binlerce kelimenin sözlüğe eklendi. 
Hacettepe Üniversitesi'nden Profesör Nureddin Demir, benzerliklerin ve alfabelerin tarihi şartlara bağlı olarak değiştiğini belirterek, "Ancak Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra Latin alfabesine geçtigini söyledi. 


Türk Dil Kurumu Başkanı Osman Mard, bir yılı aşkın süredir ortak alfabe üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bilgilerinize, tecrübelerinize, hatta düşüncelerinize ihtiyacımız var” dedi. Osman Mard "Ancak tarihin bizi getirdiği noktada önemli konumuz ortak dil, ortak söz varlığıdır. Şu anda Azerbaycan ve Türkiye ile bu konuda görüşmeler sürüyor." diye konuştu 
Azerbaycan Kültür Merkezi Başkanı Samir Abbasov, Azerbaycan-Türkiye dostluk ve kardeşlik ilişkilerine değinerek, Büyük Liderler Haydar Aliyev ve Mustafa Kemal Atatürk'ün bu konudaki görüşlerine dikkat çekti. "Biz bir milletin iki devletiyiz", "Azerbaycan'ın sevinci sevincimizdir, üzüntüsü üzüntümüzdür" dedi. Samir Abbasov ilk Türkoloji Kongresi'n 1926'da Azerbaycan'da yapıldığını hatırlattı: O bunula gurur duyuyoruz söyledi. Çünkü bu Azerbaycan'ın Türk dünyasında ne kadar önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Samir Abbasov, 100 yıl sonra II Türkoloji Kongresi'nin Azerbaycan'da yapılmasının planlanmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ailemizin Türk dünyası olduğu yönündeki görüşüne değinerek, Azerbaycan'ın her zaman Türk dünyası arasındaki bilik ve dayanışmaya katkı sağladığını kaydetti. O, söz konusu sözlüğün hazırlanmasının önemine vurgu yaparak, hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik etti.
Konferans, Afag Mesud'un hazırladığı yeni "Azerbaycan Dili Yazım Sözlüğü" hakkında Türk dilbilimcilerin inceleme ve tartışmalarıyla devam etti.


YAZARLAR