Ihlara Vadisinde çevre etkinliği

Ihlara Vadisinde çevre etkinliği

Ihlara Vadisinde çevre etkinliği

Aksaray Belediyesinin katkılarıyla Aksaray Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Karbon Nötrlüğü” etkinliği çerçevesinde, Türkiye dahil 7 ülkeden 41 üniversite öğrencisi Erasmus+ Gençlik Değişimleri projesi kapsamında Aksaray’a geldi. Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, katılımcı öğrencileri Aksaray Belediyesi toplantı salonunda ağırladı. Belediye Başkanı Dinçer, sıfır atık hedefi doğrultusunda yürütülen projelerden, atıkların toplanması ve ayrıştırılması konusunda atılan adımlardan bahsetti. Öğrenciler, daha sonra dünyanın ikinci büyük kanyon vadisi olan Ihlara Vadisi’nde çevre temizliği etkinliği gerçekleştirdiler. Misafir öğrenciler, vadi içinde çöp bulmakta güçlük çekince etkinlikten elleri boş döndüler.

 

Yeşil girişimciliğin teşvik edilmesi ve sürdürülebilir şehirler programı dahilinde Belisırma Bölgesi'nden Ihlara Vadisi’ne inen katılımcı öğrenciler, önlük ve eldiven giyerek çöp poşetleriyle temizlik yaptılar. Aksaray Belediyesi ve Aksaray Üniversitesi’nin katkılarıyla şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfeden öğrenciler, Ihlara Vadisi’ne hayran kaldı.

Projeye katılarak karbon ayak izi ve karbon emisyonunu azaltmanın yolları üzerine eğitim aldıklarını söyleyen Letonyalı öğrenci Andrejs Milovanos, vadiyi temizlemek için geldiklerini ancak fazla çöp bulamadıklarını belirterek “Burada Erasmus projesi için bulunuyoruz. Vadi çok güzel, buradaki dağlar harika görünüyor” dedi.

 

Aksaray Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi İlayda Demir ise “Aksaray Üniversitesi Erasmus komitesi olarak, 7 farklı ülkeden 41 katılımcıyla Karbon Nötrlüğü hakkında bir proje yürütüyoruz. Burada beklediğimizden daha az çöp bulduk. Çevre temizliği konusunda gerekli önlemler alınmış ve vadi içi tertemiz” şeklinde konuştu.

İtalya’dan gelen katılımcı öğrenci Giuditta Oghomwen “Aksaray ve Ihlara Vadisi çok güzel ve temiz” dedi. Aksaray Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğünde görevli Muammer Fuat Aslan ise “Ihlara Vadisi’ni beklediğimizden daha temiz ve düzenli bulduk. Katılımcı öğrencilerimiz bu temizliği çok rahatlıkla fark ettiler” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler vadi içinde Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in “Temiz çevre, temiz gelecek” adlı pankartını astı.

 

Projeye katılan gençler, Aksaray Belediyesi tarafından tamamlanarak ziyarete açılan Ihlara Cam Terası’ndan Kapadokya'nın İncisi olarak adlandırılan Ihlara Vadisi'nin eşsiz güzelliğini seyrettiler. Vadi manzarasını izleyip hatıra fotoğrafı çektirdiler.