Maymun çiçeği virüsü alarmı!

Maymun çiçeği virüsü alarmı!

Maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü Orta ve Doğu Afrika'da hızla yayılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, #MaymunÇiçeği virüsüne karşı acil durum ilan etti.  

Afrika, Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan maymun çiçeği virüsü, hızla yayılıyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) bugün son durumla ilgili yaptığı açıklamada halk sağlığı açısından acil durum ilan etti.

Doç.Dr. Alp Yıldız'ın uyarıları 

Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr Alp Yıldız Covid-19 pandemisinin etkilerinin henüz atılamadığı bir dönemde viral bir hastalık olarak ortaya çıkan maymun çiçeği virüsünün acil durum ilanına neden olacak noktada Afrika'da pandemi haline geldiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Maymun çiçeği virüsü, mpox adlı virüsün neden olduğu, kaşıntılı deri döküntüsüyle ortaya çıkan, ateşe neden olan ve insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır.
Covid-19 pandemisinin etkilerinin henüz atılamadığı bir dönemde viral bir hastalık olarak ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü şu günlerde (Ağustos 2024) acil durum ilanına neden olacak noktada Afrika'da pandemi haline gelmiştir. 

Deri döküntüsü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, kas ağrıları ve solunum probleml gibi belirtiler gösteren maymun çiçeği virüsü, insandan insana, bazen de hayvanlardan bulaşabilen bir virüstür.

Özel bir tedavisi bulunmayan maymun çiçeği virüsü için kullanılan ilaçlar virüsün meydana getirdiği semptom ve şikayetleri hafifletmeye yöneliktir."