Tarih: 07.05.2025 18:59

MHP'li Bülbül: Dirençli konut yapımına hız vermek zorundayız

Facebook Twitter Linked-in

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, ülke genelinde, kentsel dönüşüm kapsamında, 2025 yılı itibarıyla 2 milyon 200 binden fazla bağımsız birimin dönüştürüldüğünü, riskli yapı envanterinin çıkarıldığını, 70 ilde rezerv alanının belirlendiğini ifade etti.

TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Bülbül, dirençli konutların yapımına hız vermek zorunda olduklarını söyledi.

MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül'ün ülkemizde ve Sakarya'da kentsel dönüşüm ihtiyacı hakkında gündem dışı konuşması şöyle:

 

Konuşmama geçtiğimiz hafta vefat eden Meclis Başkan Vekilimiz Sayın Sırrı Süreyya Önder'e Allah'tan rahmet; yakınlarına, ailesine, sevenlerine ve DEM PARTİ Grubuna başsağlığı dileyerek başlamak istiyorum.

Ülkemiz, tektonik oluşumu, jeolojik yapısı, topoğrafyası ve meteorolojik özellikleriyle çeşitli doğal afet tehlikelerine maruz kalma potansiyeline sahip bir ülke konumundadır. Yakın geçmişte Marmara bölgemizde yıkıcı nitelikte meydana gelen ve on binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos Gölcük Arifiye, 12 Kasım 1999 Düzce depremleri ve yaşanan acılar hafızamızdaki yerini korumaktadır.

Ülkemiz bir deprem ülkesi olduğundan deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası afetle mücadele aşamalarının niteliğini ve kapasitesini artırmak en önemli millî güvenlik meselelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Afete hazırlık kapsamında depremin etkisini azaltmak maksadıyla şehirlerimizin depreme dirençli hâle getirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu minvalde, kentsel dönüşüm çalışmaları, depreme dirençli ve güvenli şehirler oluşturmanın en önemli unsurlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye genelinde kentsel dönüşüm kapsamında 2025 yılı itibarıyla toplam 2 milyon 200 binden fazla bağımsız birim dönüştürülmüş, riskli yapı envanteri çıkarılmış, 70 ilde rezerv alanı belirlenmiş ve yeni sosyal konut projeleri TOKİ vasıtasıyla hızlandırılmıştır.

17 Ağustos 1999 depreminde Marmara Bölgesi'nde 17 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş, resmî verilere göre 3.890 vatandaşımız yani vefat edenlerin yüzde 22'si Sakarya'da vefat etmiştir.

17 Ağustos depremi olduktan sonra uzmanlar tarafından önemli saha çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmalar neticesinde otuz yıla kadar aynı fay üzerinde Sakarya-Gölcük hattında büyük bir deprem olmayacağı söylenmiştir. 1999 yılında yapılan bu açıklamalar neticesinde "Otuz seneye kim öle kim kala?" diye düşünülenlerimiz olmuştu ancak zaman su gibi akıp geçti. 1999 depreminin üzerinden bugün itibarıyla yirmi altı yıl geçmiş oldu. Üstüne üstlük bu zaman zarfında ülkemizde çok acı kayıplar yaşadığımız büyük depremler meydana geldi. Mevcut şartlar altında depremleri engelleyemeyeceğimize göre dirençli konutların üretimine behemehâl hız vermek durumundayız. Bu, Türkiye'miz için ve özelde Sakarya'mız için bir zarurettir. Korkularımızın yeniden tetiklendiği bugünlerde mevzuatın ve devletimizin sunduğu önemli imkânlar dairesinde hızlıca hareket etmek durumundayız. Sakarya'da bu hususta farklı düşünen hiçbir şahsın ve kurumun bulunmadığı ortadadır. Bakanlığımız, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin sevk ve idaresinde STK'lerin etkin katılımıyla 1999 depremi öncesinde yapılmış ve deprem geçirmiş yapılar acilen kentsel dönüşüme tabi tutulmalıdır. Deprem öyle bir şey ki kimin hangi anda, nerede depreme yakalanacağı belli değildir. Çok sağlam bir konutta yaşıyor olabilirsiniz fakat deprem sizi eski bir binanın, eski bir pasajın içinde yakalayabilir, bu riski herkes göz önünde bulundurmalıdır. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Sakarya'mızda şimdiye kadar yapılan analizler neticesinde yapı stokunun bütüncül ve bilimsel yöntemlerle ele alınması sağlanmıştır. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 20 hektarlık riskli alanın dönüşümü gerçekleşmiştir. Sakarya Büyükşehir Belediyemizce hazırlanan 2025-2029 Stratejik Planı doğrultusunda afetlere dirençli şehir modeli merkeze alınmıştır, Adapazarı Tığcılar Mahallesi pilot dönüşüm bölgesi olarak belirlenmiştir. Başlangıç niteliğinde olan bu çalışmalar artarak devam etmelidir; özellikle Adapazarı ilçemizde merkezde bulunan mahallelerde 100 bini aşan vatandaşımızın yaşadığı eski konutlar sırasıyla kentsel dönüşüme tabi tutulmalıdır. Bunu yaparken kamuoyunun sürece dâhil edilmesinin, etkili bir iletişim stratejisinin belirlenmesinin elzem olduğu kanaatindeyiz.

Bu çerçevede yapılan bütün çalışmaları yakın takip etmekte ve desteklemekteyiz.

Kentsel dönüşüm süreci siyasetüstü, insani ve millî bir mesele olup rant ve menfaatten uzak, memleket ve millet sevgisiyle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Kentsel dönüşüm ihtiyacının karşılanması için yerel ve merkezî yönetim eşgüdüm ve iş birliği hâlinde çalışmaları ivedilikle sürdürmelidir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak şehirlerimizin tarihî ve kültürel dokusunu koruyan, yatay mimariye esaslı, afetlere dayanıklı kentsel dönüşüm süreçlerimizi desteklediğimizi belirtiyor, aziz milletimizi ve Gazi Meclisimizi saygılarımla selamlıyorum."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —