Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Niğde Milletvekili Cumali İnce zirai don felaketiyle ilgili olarak "Ürün kayıplarının sadece tarımsal üretimle sınırlı kalmadığı, aynı zamanda taşımacılıktan ambalajlamaya, tarım işçisinden esnafa kadar geniş bir etki zinciri oluşturduğu da unutulmamalıdır" dedi.
Üreticilerimizin bazı somut ve hayati talepleri bulunduğuna dikkat çeken MHP Milletvekili Cumali İnce Afet fonu kaynaklı nakdi afet yardımlarının bir an önce devreye alınmasını ve acil ihtiyaçların karşılanması çağrısı yaptı.
MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce'nin yaşanan zirai don ve ortaya çıkan üretici mağduriyetinin araştırılmasına yönelik MHP TBMM Grubu tarafından verilen Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge üzerinde TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşma şöyle:
"Çiftçilerimiz ülkemizin gıda güvencesini sağlayan en önemli paydaşıdır. Onların yaşadığı her kayıp sadece kendi hanelerini değil toplumun tamamını ve gelecek nesillerin gıda güvencesini de doğrudan etkilemektedir.
Niğde ilimiz başta olmak üzere 36 ili etkileyen bu doğal afet hepimizi derinden üzmüştür. İlimizde eksi 17 ila eksi 18 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları başta elma, kiraz, şeftali, erik, üzüm ve ceviz gibi ve bölge ekonomisi açısından kritik öneme sahip ürünlerde yüzde 70 ila yüzde 100 arasında değişen bir oranda ciddi hasara neden olmuştur.
Ürün kayıplarının sadece tarımsal üretimle sınırlı kalmadığı, aynı zamanda taşımacılıktan ambalajlamaya, tarım işçisinden esnafa kadar geniş bir etki zinciri oluşturduğu da unutulmamalıdır.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, tüm personeliyle, sahada aktif olarak hasar tespit çalışmalarını yürütmektedir. Takriben bir ay sürecek bu çalışmalar sonucunda ilgili bakanlıklarımız ve Meclisimiz üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir; buna yürekten inanıyorum.
Üreticilerimizin bizlerden bazı somut ve hayati talepleri bulunmaktadır.
Afet fonu kaynaklı nakdi afet yardımları bir an önce devreye alınmalı, acil ihtiyaçlar karşılanmalıdır.
* Öncelikle, üreticilerimizin kullanmış olduğu mevcut krediler faizsiz olarak en az bir yıl süreyle ertelenmelidir.
* Üretim rekoltesinin yüzde 30 ila 40 kadarı TL karşılığı iki yıl geri ödemesiz, toplamda beş yıl vadeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.
* Afet fonu kaynaklı nakdi afet yardımları bir an önce devreye alınmalı, acil ihtiyaçlar karşılanmalıdır.
* Don felaketinden zarar gören çiftçilerimize fide, fidan, tohum, ilaç ve gübre gibi üretim girdilerinde ayni destekler sunulmalıdır.
* Özellikle küçük aile işletmeleri için çiftçi BAĞ-KUR primlerinde ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinde kolaylıklar sağlanmalı, geçici muafiyetler veya destek paketleri gündeme alınmalıdır."