MHP'li Kılavuz: Asgari ücret artırılmalı ve vergi alınmamalı

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde asgari ücreti gündeme taşıdı.

MHP
EKONOMİ 12.11.2021 21:39:00 0

ANKARA (üçüncüsayfahaber) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde asgari ücreti gündeme taşıdı. MHP’li Kılavuz yaptığı konuşmada asgari ücretin artırılmasını ve asgari ücretten vergi alınmamasını dile getirdi.

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un komisyonda yaptığı konuşmasından satır başları şöyle:

"Sayın Bakanım, ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, sel, deprem, kuraklık, orman yangınları gibi felaketler karşısında devlet-millet el ele, dayanışma içerisinde hep birlikte mücadele etmekteyiz. Bugünlerde hassasiyetle yürüttüğünüz çalışmalardan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Cenab-ı Allah yâr ve yardımcınız olsun. 

ÖĞRENİM VE KATKI KREDİLERİNİN GERİ ÖDEMELERİNDE FAİZLER TAMAMEN KALDIRILMALI
Öncelikli olarak, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin üniversite eğitimleri esnasında almış oldukları öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemelerinde faizin kaldırılması ve haciz gibi uygulamaların uygulanmaması büyük bir beklenti hâline gelmiştir. Bakanlığımızın bu hususta çalışma yapması ve gençlerimizi mutlu edecek müjdeli bir haber vermesi en büyük temenniler arasındadır. 

ASGARİ ÜCRETTEN GELİR VERGİSİ ALINMAMALI
TÜİK verilerine göre, 2021 yılı Ocak ayında Türkiye'de ücretli çalışan sayısı 12 milyon 589 bin 820 kişidir; ücretli çalışan sayısının büyük bir kısmı ise asgari ücretle geçimini temin etmektedir. Milletimizin asgari yaşam düzeyini yükseltmek ve refahını artırmak devletimizin başlıca görevidir. Milyonlarca çalışanımızın merakla beklediği 2022 yılı asgari ücret yakın zamanda netleşecektir. Devletimizin hem ekonomik gerçekleri hem de vatandaşımızın hayat standartlarını gözetecek bir ücret belirleyeceğini ümit etmekteyiz. Asgari ücrete yapılacak zammın dışında asgari ücretten alınan vergiler de bir diğer önemli meseledir. Sigorta, işsizlik, damga ve gelir vergisi kesintileriyle vatandaşımızın eline geçen net ücret oldukça düşmektedir. Bu doğrultuda, asgari ücretten alınan gelir vergisinin kaldırılmasının Türk insanının refah düzeyine katkı sağlayacağına inanmaktayız. Bakanlığımızın bu hususta çalışma yapması milyonlarca insanımızı mutlu edecektir. 

Bugün ülkemizde 1,5 milyonun üzerinde esnaf ve yine bu esnaflara ait iş yerleri bulunmaktadır. Mersin ilimizde 52 bin civarında esnaf, 58 bine yakın iş yeri kayıtlara geçmiştir. Esnaflar, ülkemiz ekonomisinin ve toplumsal yaşamın vazgeçilmez sacayaklarından birini oluşturmaktadır; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasında işlev görmektedir; ayrıca toplumsal yaşantımızda ciddi bir kültürün oluşmasında ve yaşatılmasında da önemli bir yere sahiptir. 
EKONOMİMİZİN CAN DAMARI ESNAFLARIMIZ DESTEKLENMELİ
Bugün esnaflarımız özellikle pandemi sürecinde zor günler geçirmiş fakat devletimizin destek ve teşvikleriyle bir nebze de olsa rahatlamışlardır. Bu kapsamda, devletimizin, ekonomimizin can damarı olan esnaflarımıza desteklerini sürdürmesini hayati bir önem olarak görmekteyiz. Özellikle perakende yasasının yeniden düzenlenerek ihtiyaçlara cevap verir hâli getirilmesi ve SSK ve BAĞ-KUR prim gün sayısının eşitlenmesi, esnafımızın öncelikli beklentilerindendir. Esnafımızın kullandığı elektrik, su, doğal gaz gibi temel harcamalarda indirim sağlanması, sicil affı da esnafımızın varlığını ve ekonomimize olan katkısının devam etmesi noktasında hayati öneme sahiptir. İki yıl geri ödemesiz, sıfır faizle kredi imkânlarının, sektör ayırt etmeksizin esnaf kredi kooperatiflerince esnaf, sanatkârlarımıza sunulması gerekli bir hâl almıştır. Alışveriş merkezlerinin ve zincir marketlerinin küçük esnaf ve sanatkârlara yönelik olumsuz etkilerinin giderilmesi, devlet teşvikinin artırılması, kalfa ve çırak sayılarında yaşanan düşüş de esnaf geleneğinin sürdürülmesi ve yaşatılması için son derece elzemdir."


YAZARLAR