MHP'li Vahapoğlu: Amasya Genelgesi ilk kuruluş belgesidir

MHP 27. Dönem Bursa Milletvekili Dr. M. Hidayet Vahapoğlu, “Amasya Genelgesi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesidir ve bu nedenle Türk tarihinde önemi bir yeri vardır” dedi.

MHP
GÜNDEM 22.06.2024 13:09:00 0

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 27. Dönem Bursa Milletvekili Dr. M. Hidayet Vahapoğlu, “Amasya Genelgesi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesidir ve bu  nedenle Türk tarihinde önemi bir yeri vardır” dedi. 

MHP 27. Dönem Bursa Milletvekili Dr. M. Hidayet Vahapoğlu, “Amasya Genelgesi"nin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Türk tarihinde önemi bir yeri var

"Amasya Genelgesi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesidir ve bu  nedenle Türk tarihinde önemi bir yeri vardır. 
22 Haziran 1919  günü ilan edilen Amasya Genelgesinde yer alan kararlar özetle şunlardır. 
- Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. 
- İstanbul hükümeti üzerine düşen sorumluluğu yerine getirememektedir. 
- Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. 
- Her türlü baskıdan uzak, milli bir heyetin oluşturulması gerekmektedir. 
- Anadolu’nun güvenli bir bölgesi olan Sivas’ta bir kongre toplanacaktır. Bu kongreye katılacak olan her bir sancaktan üç delege, kongreye yetişmek için en kısa sürede yola çıkmalıdır. 
- Asker kışlasını terk etmeyecek, silah ve cephaneler teslim edilmeyecektir. 
- Doğu vilayetlerinin durumu 10 Temmuz günü Erzurum’da yapılacak kongrede kararlaştırılacaktır.

Apoletli, fesli, cübbeli, sarıklı, birçok saray artığının işgal güçlerinden şefkat ve merhamet beklediği o utanç günlerinde Türk askerine yakışır şahsiyetli tavırla bağımsızlık direnişini başlatabilmek için canlarını ortaya koyan Mustafa Kemal ve arkadaşları ile onlara; “Paşam bütün Amasya emrinizdedir. Gazanız mübarek olsun” diyerek halkın desteğini ileten Hacı Hafız Tevfik Efendi gibi muhterem şahsiyetleri de saygıyla anıyor, aziz hatıralarının önünde saygıyla eğiliyorum."
Ankara/www.ucuncusayfahaber.com.tr


YAZARLAR