Muhittin GÜMÜŞ yazdı: Türk Dünyası Genç Şairler Buluşması

Muhittin GÜMÜŞ yazdı: Türk Dünyası Genç Şairler Buluşması

Muhittin GÜMÜŞ yazdı: Türk Dünyası Genç Şairler Buluşması
TÜRK DÜNYASI 28.09.2024 22:36:00 0

26-28 Eylül tarihleri arasında Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından Kazakistan'ın Almatı şehrinde düzenlenen "Türk Dünyası Genç Şairler Buluşması'"na "aksakal" olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni temsilen katıldım. 

TÜRKSOY Genel Sekreteri sayın Sultan Rayev'in bizzat önem verdiği ve katıldığı, ilk kez yapılan "Türk Dünyası Genç Şairler Buluşması" çok coşkulu geçti.

 

 

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan'dan genç şairler katıldı.

Türk dünyasının geleceğinde rol oynayacak gençlerdeki millî duyguları gördüğümüzde, Türk Devletleri Teşkilatının kurulmasıyla ne kadar önemli adımlar atılabileceğini, yeter ki birlik olalım düşüncesini diri tutmanın çok elzem olduğunu gözlemledim.

Doğru adımlar doğru insanlarla hedefe ulaşır. Dil, edebiyat, kültür ve sanat alanındaki çalışmaların fen bilimleri ve sağlık bilimleri alanında da yapılması gerekir. Çok ümitvar olarak bugün Bişkek'e döndüm.

 


 

Sokakta, pazarda, mağazada, takside, lokantada, otel lobisinde bize sorulan şu: 

Türk Devletleri Teşkilatı istenilen ve amaçlanan hedefe ulaşır mı? 

Kazakistan'daki akademik çevre siyaset konuşmuyor, halk daha ilgili. 
Türkiye Cumhuriyeti'nin liderliği, Ulu Türkistan bölgesindeki bütün ülkelerin azami istekle bu birliği istemesi gerekir. 

Liderler bu birlikten söz etmeye dilleri varmazsa, yarım ağızla hareket ederlerse ve "mış gibi" yaparlarsa bu birlik yalnızca gecikir. Kimse engelleyemez. 

 

Malûm "beyaz ayı'nın kudurmasına, kızıl ejderha'ya fırsat verilmemesi, wampir ruhlu kovboy'a asla yüz verilmemelidir.

Kardeş ülkelerin nüfusunun yarısının SSCB döneminde dünyaya gelen ve hâlâ aynı yerde kalmış insanlardan müteşekkil olduğu unutulmamalıdır. 
Yeni neslin kalbinin ve ruhunun şiirde, edebiyatta, medeniyette, teknolojide, sanayide, tıpta, sporda ve sanatta Türk dünyasının birliği ülküsüyle dolu olması için uluslararası düzeyde, mükemmel organizasyonlar yapılmasının çok gerekli olduğunu düşünüyorum. 

 

Almatı'da 26 Eylül'de gündüz Medeniyet Parkı'nda, akşam Aladağ Tiyatrosu'nda, 27 Eylül'de Göktepe'de, Farabi Üniversitesi'nde, 28 Eylül'de ise Kazakistan Millî Kütüphanesi'nde Türk dünyası gençlerinin şiirleri büyük kalabalıklar huzurunda okundu.

Kazakistan Yazarlar Birliği üyesi ve Türksoy temsil şair Murathan Şokan ile yakın arkadaşlarının kişisel gayretleriyle yapılan "Türk Dünyası Genç Şairler Buluşması" bize yepyeni ümitler verdi. Altı bağımsız Türk devletinin üyeleri kendi lehçelerinde konuştular ve şiirlerini okudular. En önemlisi de tercümana asla ihtiyaç duyulmadı. İstersek anlaşıyoruz biz, fakat SSCB zihniyetini bırakmamış olanların miadını doldurmasını tez elden,  biraz da sabırla beklemek, ümit etmek elzem.

 


Muhittin Gümüş 
Tanrı Dağları'ndan 
29.09.2024


YAZARLAR