Ankara Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, “Orak hücre” hastalığı gibi kalıtsal anemilerde kök hücre naklinin önemli bir tedavi seçeneği olduğunu bildirdi
Her yıl 19 Haziran’da tüm dünyada orak hücre hastalığı ile ilgili bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma için etkinlikler yapıldığına dikkat çeken Proıf. Dr. Altuntaş, hastalıkla ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.
Orak hücre hastalığının, kırmızı kan hücrelerinin orak şeklini alıp sertleşebildiği kalıtsal bir kan hastalık olduğunu ifade eden Ankara Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş'ın açıklamaları şöyle:
"Değerli Dostlar,
Her yıl 19 Haziran’da tüm dünyada orak hücre hastalığı ile ilgili bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma için etkinlikler yapılmaktadır.
ORAK HÜCRE HASTALIĞI
Orak hücre hastalığı, kırmızı kan hücrelerinin orak şeklini alıp sertleşebildiği kalıtsal bir kan hastalığıdır. Küresel bir sağlık sorunudur.
HASTALIK ÖZELLİKLERİ
Kronik, şiddetli ve öngörülemeyen ağrı; anemi/kansızlık; sık enfeksiyonlar; el ve ayaklarda şişlik; yorgunluk; büyümede gecikme; görme sorunları/körlük; akciğer dokusu hasarı; böbrek hastalığı; inme/felç; kalça ekleminde hasar ve kısalmış yaşam beklentisi gibi özelliklere sahip olabilir.
TARAMA TESTLERİ İHMAL EDİLMEMELİ
Yenidoğan taraması: Hastalığı belirlemeye ve erken hastalık yönetimi ve tedaviyi düzenlemeye yardımcı olabilir.
Yetişkin taraması: birinin hasta veya taşıyıcı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
İnme taraması: Transkranial Doppler taraması olarak da bilinir, iskemik inme ve beyin hasarı riski yüksek olan hastalık sonucu beyin anormallikleri olan kişileri belirlemeye yardımcı olabilir.
Organ taraması: Böbrek, göz ve kalp gibi organlardaki hasarı belirlemeye yardımcı olabilir. Bu bağlamda günümüzde özelleşmiş merkezlerin yaygınlaşması hayati öneme sahip.
ÇARE VAR!
Kök hücre gelecek, kök hücre umuttur!
Orak hücre hastalığı gibi kalıtsal anemilerde kök hücre nakli önemli bir tedavi seçeneğidir. Kemik iliği veya kök hücre nakilleri, bazı durumlarda orak hücre hastalığını tedavi edebilir. Ancak, tüm hastalar kök hücre nakli için uygun olmayabilir. Ayrıca, transplant ilişkili bazı risklerde yok değildir.
KLİNİK ARAŞTIRMALAR ÖMRÜ UZATMAKTADIR!
Yenilikçi tedavi arayışında olmak lazım. Bu bağlamda klinik araştırmalara katılmaya gönüllü olalım, gönüllü olmayı teşvik edelim. Unutmayın! Bilim ancak bilimsel araştırmalar ile gelişir!
Sağlıcakla kalınız…"
#hematoloji #hematology #orakhücre #sicklecell #orakhücrehastalığı #sicklecelldisease #SCD #orakhücrelianemi #sicklecellanemia #ClinicalTrials #hematologyresearch #HematologyClinicalTrials #lösema #nadirhastalık #raredisease #profdrfevzialtuntas
ANKARA / www.ucuncusayfahaber.com.tr