TÜRK DÜNYASI

TÜRK DÜNYASI Haberleri

Prof. Dr. Ruhi Ersoy'dan Orhun Yazıtları çağrısı

Prof. Dr. Ruhi Ersoy'dan Orhun Yazıtları çağrısı

Prof. Dr. Ruhi Ersoy
TÜRK DÜNYASI 10.01.2024 23:02:00 0

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Başdanışmanı ve 25-26. Dönem MHP Osmaniye Milletvekili Prof. Dr. Ruhi Ersoy, ''Orhun Yazıtları'nı Türk Dünyası'nın ve Moğolistan'ın sesi ve sembolü olarak dünyaya duyurmak için koordineli ve sistemli çalışmalar yapılmalıdır" önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Ruhi Ersoy, "Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kültürü ve Medeniyeti Üzerine Düşünceler - Dün/Bugün/Yarın" adlı eserinde konu ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

''Orhun Yazıtları'nı Türk Dünyası'nın ve Moğolistan'ın sesi ve sembolü olarak dünyaya duyurmak için koordineli ve sistemli çalışmalar yapılmalıdır. Bu çerçevede akademisyenlerin işbirliği de büyük önem taşımaktadır. Başta yazıtlar olmak üzere bölgedeki kültürel miras pek çok disiplinde çalışmalar yapılmalı, bölgede yaşamış olan devletler/topluluklar/boylar hakkında kültürel müktesebat ve ilişkiler ortaya çıkarılmalıdır. 

2 ÜLKE İLİŞKİLERİNE HAREKETLİLİK GELECEK

Yapılan akademik çalışmalar abidelerin ruhundan esinlenen sanatsal üretimlerin doğmasına da kaynaklık edecek, böylece başta turizm olmak üzere pek çok alanda iki ülke ilişkilerine hareketlilik gelecektir. Şüphesiz bir edebî eserin, bir şarkının, bir dizinin veya sinema filminin sınırların ötesine geçerek diğer insanların yüreğine dokunması ve zihninde yer tutması iletişim ve ulaşımda engel kalmayan günümüz dünyasında daha da kolaylaşmıştır. 

Orhun Yazıtları, sanatın ilham kaynağı olarak sinema, dizi-film, tiyatro, roman, şiir, heykel, olarak; hatta stratejiyi, aklı ve zekayı yansıttığı içinde bilgisayar oyunlarına dönüştürülerek insanlığın hizmetine sunulmalıdır. Bunun için de Türk ve Moğol sanatçılarına büyük iş düşmektedir. Sanatın gücü turizm faaliyetlerinin de artışını sağlayacak, kültürel mirasını ziyâret etmek isteyen Türklerin yanı sıra diğer ülke vatandaşlarını da bölgeyi görmek için harekete geçirecektir. Turizm sayesinde hem kültürel etkileşim hem de bölgesel kalkınma mümkün olacaktır. 

İki ülke arasındaki karşılıklı vizesiz seyahat ve Türk Hava Yolları'nın doğrudan uçuşlarının olması turizm alanında atılan önemli adımlardır. Bununla birlikte sürdürülebilir turizm prensibiyle ortak projeler ve içerikler üretilmesi de yazıtların hem manevi hem de maddi varlığının korunması ve gelecek nesillerin bu hazineden mahrum kalmaması için son derece önemlidir.'' 
Prof. Dr. Ruhi Ersoy  - Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kültürü ve Medeniyeti Üzerine Düşünceler - Dün/Bugün/Yarın"

ANKARA / www.ucuncusayfahaber.com.tr 


Anahtar Kelimeler: . . Ersoy' Orhun Yazıtları çağrısı

YAZARLAR