Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Başdanışmanı 25-26.Dönem MHP Osmaniye Milletvekili ve Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Ruhi Ersoy'a, Moğolistan İstanbul Başkonsolosu Dr. Ankhbayar Danuu ve Moğolistan İstanbul Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Unurjargal Baatar MHP Genel Merkezinde ziyaret etti.
Ziyaret ile ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Prof.Dr. Ruhi Ersoy, "Bu vesile ile; Türkiye ile Moğolistan arasında tarihe dayanan dostluk ve kültürel yakınlık bağları çerçevesinde fikir alışverişinde bulunduk" dedi.
MHP Genel Başkan Başdanışmanı 25-26.Dönem MHP Osmaniye Milletvekili ve Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Ruhi Ersoy'un açıklaması şöyle:
Kökleri Orta Asya bozkırlarına uzanan Moğolistan-Türkiye kardeşliği
"Moğolistan İstanbul Başkonsolosu Dr. Ankhbayar DANUU ve Moğolistan İstanbul Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Unurjargal BAATAR genel merkezimizde ziyaretimize gelmişlerdir.
Kökleri Orta Asya bozkırlarına uzanan Moğolistan-Türkiye kardeşliğinin, ortak tarihi ve kültürel değerlerimizden beslenmekte olduğunu; bu bağın, karşılıklı anlayış ve iş birliğiyle her geçen gün daha da güçlendiğini ifade ettik.
Bu vesile ile; Türkiye ile Moğolistan arasında tarihe dayanan dostluk ve kültürel yakınlık bağları çerçevesinde fikir alışverişinde bulunduk.
“İlteriş Kutlu Kağan Yazıtları”nın tanıtımını konuştular
Görüşmemizin en anlamlı başlıklarından biri, hiç şüphesiz ki 2020 yılında Moğolistan’ın Nomgon Ovası’nda keşfedilen ve Türk tarihçiliğinde çığır açan “İlteriş Kutlu Kağan Yazıtları” olmuştur.
Kazı alanlarının, yazıtların, gün yüzüne çıkan heykellerin nasıl Türk Dünyasına ve Türkiye’ye tanıtılacağı konusunda paylaşımlar yaptık.
Keşfi yapılan “İlteriş Kutlu Kağan Yazıtları”;
Göktürklerin kurucu liderine ait ilk yazıt olması, tarihi kronolojiye netlik getirmesi, Türklerin erken siyasi ve kültürel bilincini gözler önüne sermesi, dil ve alfabe açısından erken dönem örneklerinden olmasının yanı sıra “TÜRK” kelimesinin geçtiği ilk Göktürk yazıtı olması tüm dünyayı etkileyecek bir kaynağı ortaya çıkarttığını belirttik.
Okullarımızda ders kitaplarında yer alan ve ikinci Göktürk Kağanlığı’nın dönemlerini anlatan Orhun Yazıtları, nasıl ki bir dönemin panoramasını sunuyorsa; İlteriş Kutlu Kağan Yazıtı da ikinci Göktürk Kağanlığı’nın kuruluş sürecini aydınlatan, adeta bir “diriliş manifestosu” niteliği taşımakta olduğunu belirterek, Bu yazıtın, Türk milletinin tarih sahnesine yeniden çıkışını, bağımsızlık ülküsünü ve “kut” anlayışını yansıtan kutsal bir belge olduğunu ifade ettik.
Bu anlamlı ziyaret vesilesiyle, tarihsel hafızamızı tazelemiş, ortak kültür coğrafyamızın derinliklerinde yatan değerlere bir kez daha ışık tutma imkânı bulmuş olmaktan memnuniyet duyuyoruz.
Nazik ziyaretlerinden ötürü Sayın Başkonsolos Dr. Ankhbayar DANUU’ya ve Sayın Muavin Konsolos Unurjargal BAATAR’a teşekkürlerimizi sunarız."