KÜLTÜR SANAT

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Prof.Dr. Ruhi Ersoy'dan 100 yılın muhasebesi

Prof.Dr. Ruhi Ersoy'dan 100 yılın muhasebesi

Prof.Dr. Ruhi Ersoy
KÜLTÜR SANAT 13.04.2024 22:50:00 0

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve 25-26. Dönem MHP Osmaniye Milletvekili Prof.Dr. Ruhi Ersoy'un 100 yılın muhasebesi anlattığı "Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Kültürü ve Medeniyeti Üzerine Düşünceler –Dün/Bugün/Yarın” (2023) adlı kitabı 2. baskısını yaparken çalışmanın Milli Folklor Dergisinde geniş bir tanıtımı yapıldı.

Ötüken Neşriyat tarafından 2. baskısı yapılan çalışmanın Milli Folklor Dergisindeki tanıtım yazısı şöyle:


 

"Kitapta Türk devlet geleneğini meydana getiren temel dinamikler ve bunların 21. yüzyıldaki tezahürleri çeşitli kavramlar ve kişiler üzerinden ele alınmıştır. Bozkır kültüründen başlayarak Türk kültür ve medeniyetinde meydana gelen değişimler ile bunların sebep ve sonuçları; modernleşme, kentleşme ve dijitalleşme kavramları çevresinde açıklanmıştır. Siyasi süreklilik ve değişimlerin yanında kültür ve medeniyet bağlamında da süreklilik ve değişim kavramlarının açıklandığı çalışma, Cumhuriyet’imizin 100. yılına girdiği bu dönemde Türk kültür ve medeniyetinin dünden devraldıklarını yarına taşıyabilme adına imkân ve kabiliyetlerine dair tespit, inceleme ve değerlendirmeleri içermektedir.
Türk kültürünün gelişim aşamalarında son iki asırdır gördüğümüz “gelenek ve modernite” uyumu/uyumsuzluğu üzerine Osmanlı yenileşme hareketlerinden itibaren başlayan ve günümüze kadar etkilerini sürdüren, uyum ve çatışmanın iç içe geçtiği bir kavram olarak Türk modernleşmesi, Türk kültür ve siyasetine olumlu ve olumsuz yönde etkileri olan bir süreçler yaşanmıştır. Türk modernleşmesinin müstakil bir biçimde daha kapsamlı olarak ele alındığı “Türk Modernleşmesi Serüveni Üzerine İnsan-Toplum-Kültür İlişkisi Bağlamında Bir Değerlendirme” başlıklı makalede yazar, Batı medeniyetinin ve modernizminin eksikliklerini Türk kültürü ve medeniyeti üzerinden değerlendirmiştir. Osmanlı Türkiye’sinden Cumhuriyet Türkiye’sine Türk modernleşmesinin neden Batı tipi bir modernleşmeden farklı olduğu sorusunun cevapları insan-toplum ve kültür ekseninde ele alınmıştır. İkinci bölümün son iki makalesinde ise Ersoy, daha genel bir perspektifle bugün 100. yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyet’ini doğuran tarihsel ve kültürel şartlara odaklanmış ve bunların gelişim seyirleri üzerine görüşlerini sıralamıştır. Bu görüşlerinin ardından son olarak Cumhuriyet’e kadar gelen süreç içerisindeki “maarif davamız” üzerine görüşlerini ortaya koyduğu makale içerisinde yazar, 19. ve 20. yüzyıldaki krizler ve bunların Türk sosyo-kültürel yapısına yansımalarını eğitim-öğretim meseleleri bağlamında ele almıştır."

 

Ankara/www.ucuncusayfahaber.com.tr


Anahtar Kelimeler: .. Ersoy' yılın muhasebesi

YAZARLAR