Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı dolayısıyla, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” etkinlikleri kapsamında sanat ve bellek temelli faaliyetlere de yer verildi.
Sergi 1–5 Temmuz 2025 ASBÜ Sergi Salonunda görülebilecek.
Sergide; boş sandalye, mavi kelebek ve yankılanmayan çığlık gibi simgesel ögelerle 8372 kurbanın sessiz tanıklığına dikkat çekildi. Soyut imgeler ve görsel metaforlar üzerinden Srebrenitsa’daki insanlık dramı, estetik bir hafıza diliyle yorumlandı.
Srebrenitsa’da yaşamını yitirenler için düzenlenen özel ziyaret programında, yalnızca geçmişe saygı değil, benzer trajedilerin tekrarlanmaması için kolektif hafızayı canlı tutma çağrısı da yapıldı.
Srebrenitsa’da ne olmuştu?
11 Temmuz 1995’te Ratko Mladić komutasındaki Sırp birlikleri, BM’nin korumasındaki Srebrenitsa’yı işgal etti. Hollandalı askerlere sığınan binlerce Boşnak sivil, Sırp güçlerine teslim edildi. En az 8.372 erkek, ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda sistematik şekilde katledildi. Cesetler, toplu mezarlara gömüldü.
Kayıpların kimlik tespiti hâlâ sürerken, kurbanlar her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verilmeye devam ediliyor.
#Srebrenitsa30Yıl #ASBÜ #SrebrenitsaUnutulmasın #SanatlaHafıza #Potoçari #UluslararasıAnmaGünü #KolektifBellek