Türk-İş'e çırak ve stajyerlerin mağduriyetini anlatan dosya

Türk-İş'e çırak ve stajyerlerin mağduriyetini anlatan dosya

Türk-İş
SİVİL TOPLUM 17.11.2023 11:40:00 0

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkan Yardımcısı Kenan İşman, Tes-iş sendikası genel başkanı İrfan Kabaloğlu'na Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a iletilmek üzere, 3308 sayılı kanun ile SGK girişleri yapılan ve sigorta başlangıcı sayılmayan çırak ve stajyerlerin mağduriyetini anlatan dosya sundu,
Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası, Tes-iş Samsun şubesi işyeri temsilciler seminerine katılan Genel Başkan Kabaloğlu “Sendikamıza bağlı çalışanlarımızın çoğu teknik personel olduğu için çok sayıda staj ve çıraklık mağduru üyemiz bulunmakta , duruma vakıfız desteğimizi göstereceğiz dedi ve dosyanızı Türk-iş başkanı Ergün Atalay’a ileteceğim” dedi. 


EMEKLİLİKTE İŞE YARAYACAK DENİLDİ
Ziyaretten sonra bir açıklama yapan Samsun Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği temsilcisi Kenan İşman, meslek liseleri ve çıraklık eğitim okullarında 12 yaşından itibaren çırak olarak, 15 yaşında da stajyer olarak çalışma hayatına başladıklarını ancak bir işçi gibi çalışmalarına rağmen, kendilerine öğrenci muamelesi yapıldığını iddia etti.
Temsilci İşman, ”Meslek Liseleri ve Çıraklık okullarında staj ve çıraklık başlama tarihinde ilk işe girişte SGK tescil kartları verilerek, sigorta girişlerimiz yapıldı. Öğretmenlerimiz bu sigorta başlangıcın faydasını göreceksiniz demişlerdir. Fakat ilerleyen dönemlerde dönemin hükümetlerince çıkarılmış olan yasalar ile SSK giriş tarihlerimiz yatırılan primlerin sadece meslek hastalıkları, iş kazalarını karşılayacak kısa vadeli koldan yatırılmasından dolayı emeklilikte sigorta başlangıcına sayılması engellenmiştir.” dedi.
“ATALAY'DAN DESTEK BEKLİYORUZ”
Staj ve Çıraklık mağdurlarını EYT çıktıktan sonra ortaya çıkan bir grup olarak düşünülmemesini vurgulayan İşman, ziyarette bunu örnekleriyle Tes-iş Genel Başkanı İrfan kabaloğlu’na anlattıklarını söyledi. EYT’nin mazisinin 23 yıl, kendilerinin ise 36 yıla dayandığını belirten İşman, şöyle devam etti: “Hakkımız olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. E-Devlet’te gözüken ilk işe giriş tarihlerimizin emeklilikte de geçecek şekilde kabul edilmesini talep ediyoruz. O gün itibariyle bizim bilgimiz dışında eksik yatan primlerin sorumlusu biz değiliz, bu sorunu çözmek siyasilerin ve sosyal devletimizin boynunun borcudur. Sanayinin gelişmesi için de önemli olan bu sorunun çözülmesi için Türk-iş Başkanı Ergün Atalay’dan destek bekliyoruz. Mücadelemizi başarıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz."


YAZARLAR