Türkiye ve Azerbaycan kütüphaneleri arasındaki işbirliği ve ortak projeler tartışıldı.

Türkiye ve Azerbaycan kütüphaneleri arasındaki işbirliği ve ortak projeler tartışıldı.

Türkiye ve Azerbaycan kütüphaneleri arasındaki işbirliği ve ortak projeler tartışıldı.
TÜRK DÜNYASI 30.04.2024 23:53:00 0

Türkiye ve Azerbaycan kütüphaneleri arasındaki işbirliği ve ortak projeler tartışıldı.
Azerbaycan Kültür Merkezi Müdürü Samir Abbasov, Türkiye Cumhurbaşkanlığının Millet Kütüphanesi Müdürü Ayhan Tuğlu ile iki kardeş ülke arasında kütüphanecilik alanında işbirliğinin genişletilmesi ve ortak hayata geçirilmesi konularını görüştü.

Azerbaycan Kültür Merkezi Müdürü, her alanda olduğu gibi kütüphane ve enformasyon alanında da kültürel ilişki ve işbirliğinin ülkelerimiz açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Samir Abbasov kütüphane ve enformasyon alanında Türkiye ile tecrübe alışverişi, Azerbaycan'ın önde gelen kütüphaneleri ile ilişkiler kurulması, karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirilmesi, Milli Kütüphane'deki Azerbaycan fonunun daha da zenginleştirilmesi, yıldönümleri ve konferansların düzenlenmesi. tarih, kültür, kütüphanedeki düşünürlerimizin yanı sıra, Azerbaycanlı uzmanların kütüphaneye ender ziyaretlerinde, Türkiye yayın fonu ve arşivlerinin elektronik veri tabanını kullanarak araştırma yapılması için koşulların oluşturulması konusunda önerilerde bulunuldu.

Ayhan Tuğlu da, ileri düzeyde deneyime sahip Millat Kütüphanesi'nin çocuklara, gençlere ve araştırmacılara hizmet veren eşsiz bir bilim, eğitim ve bilgi merkezi olduğunu söyledi.

 


 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimiyle 2015 yılında kurulan Türkiye'nin en büyük kütüphanesinin fonunda şu anda 4 milyon 732 bin yayın, 950 bin e-kitap, 125 bin e-dergi ve 300 milyondan fazla kitap bulunduğunu söyledi. 
Bilgi kaynaklarının okuyuculara sunulmasında en modern yaklaşımlar kullanılmaktadır. Okuyucu ve araştırmacılar, gerekli izinler alınarak Osmanlı arşivleri ve Türkiye Cumhuriyeti devlet arşivlerindeki materyallerden yararlanma olanağına sahiptir.
Ayhan Tuğlu, Ankara'daki Millet Kütüphanesi'nin ABD, Almanya, İngiltere, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Kazakistan kütüphaneleriyle işbirliği ilişkileri kurduğunu ve kütüphanede Türk devletlerinin yayınlarını yansıtan bölümlerin oluşturulduğunu vurguladı. 
Kütüphane müdürü, Türkiye'de Azerbaycan Kültür Merkezi'nin kurulmasına büyük değer vererek, ortak işbirliğinin önemli olacağını kaydetti.
Azerbaycan'ın Türkiye Büyükelçiliği Birinci Sekreteri İslam Guliyev'in de katıldığı toplantıda, tekliflerin ve ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.


YAZARLAR