Mehmet Ali GÜNAYDIN / KÖKBÖRÜ


Büyük Deha

Büyük milletler büyük dehalar çıkartır. Bir millet kendi büyüklüğü ölçüsünde büyük insan yetiştirir


Büyük milletler büyük dehalar çıkartır. Bir millet kendi büyüklüğü ölçüsünde büyük insan yetiştirir. Veya tersten söylersek bir milleti büyüten şey bünyesinden çıkan büyük şahşiyetlerdir. Büyük karakterler milletleri bir adım öteye taşır. Özetle diyebiliriz ki; büyük millet büyük insanı, büyük insan büyük milleti besler. 
Biz bu yönüyle şanslı bir milletiz. Tarihimiz her alanda çıkardığımız ulu şahsiyetlerle doludur. Bu şahsiyetler sadece bizim tarihimize yön vermemiş aynı zamanda dünyaya da kendi alanlarında damga vurmuşlardır. Sadece bizim yolumuzu aydınlatmamış tüm insanlığa ışık olmuşlardır. Bu şahsiyetlerin her biri kendi alanında tabiri caizse lokomotif olmuşlardır.
Tıptan sanata, spordan siyasete, edebiyattan müziğe ve daha birçok alanda gurur duyacağımız, örnek alacağımız, yolundan gideceğimiz kıymetli kişiler tarihimizde fazlasıyla vardır. Bu yönüyle şanslı bir kuşağız. Başımız sıkıştığında, dara düştüğümüzde, yılgınlığa kapıldığımızda, yönümüzü tayin etmekte zorlandığımızda, ülkülerimizi belirlemekte zorluk yaşadığımızda, hedefe nasıl koşacağımızı bilmediğimizde, düşünce sınırlarımızı zorlayamadığımız anlarda tarihe dönerek referans alacağımız birçok yüce isme sahibiz. 
Dünyada birçok millet bizim sahip olduğumuz bu lükse sahip değildir. Eminim ki Tomris Han’ın Rus olmasını Ruslar çok ister. Ahmet Yesevi’nin Fars olmasını tüm Farslar arzu eder. ‘’Yunus Emre keşke Yunan olsaydı’’ demeyecek Yunan yoktur. Mete Han Fransız olsaydı Fransızlar çok bahtiyar olurdu. Fatih Sultan Mehmet Alman olsaydı Almanlar bayram ederdi. Örnekleri çoğaltabiliriz ama son bir örnek vermek gerekirse Atatürk’ün kendi bünyesinden çıkmış olmasını istisnasız yeryüzündeki tüm milletler büyük bir aşkla isterdi.
Atatürk sadece bizim tarihimizin değil dünya tarihinin en müstesna isimlerinin başında yer alıyor. Liderlik özellikleri, dehası, çok yönlülüğü, planlılığı, gözü karalığı, cesareti, askeri zekası, vizyoner kişiliği, insani vasıfları, karakteri, adanmışlığı, kararlılığı, ileri görüşlülüğü, bilime inancı, özgürlük tutkusu Onu dünyada ayrı bir yere koyuyor. Bu yönleriyle sadece biz Türklere değil dünyadaki tüm milletlere yol gösteriyor, herkese örnek oluyor.
Ne mutlu ki Atatürk yaptıklarıyla ölümsüzlük iksirinden içmeyi başardı ve bu sayede adı kıyamete kadar yaşayacak. Yüce Türk Milletinin kalbinde sonsuza dek o eşssiz yerini koruyacak. Şükür ki Atatürk’ü ve daha nicelerini çıkarmak bizim milletimize nasip oldu. Gelin Kasım’ın 10’undan ulu atalarımıza bir dua gönderelim. Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere necip milletimiz için kılıç sallamış, at koşturmuş, yurt edinmiş, mürekkep yalamış, kalem oynatmış, saz çalıp türkü söylemiş, kültürel değerlerimizi korumuş, ilk nefesinden son nefesine kadar milletimize hizmet etmiş tüm atalarımızın aziz ruhları şad olsun. Bizleri de Onlara layık nesillerden eylesin…

YAZARLAR