Muhittin GÜMÜŞ / TANRI DAĞLARI'NDAN

Tarih: 22.10.2024 23:39

Etten önce kazana düşmek...

Facebook Twitter Linked-in

Gecenin bir yarısında "Etten önce kazana düşmek" deyimini öğrendim İhsan Akan ağabeyimizden.... Gündeme göre çok anlamlı bir söz... Erken öten horoz için söylenen söz de anlamalıdır. "İki ölç bir biç !" demiş atalarımız. Niye dediklerini de mi yazalım şimdi buraya?
Yarın "Efendim, biz de aslında benzer şeyler düşünüyorduk da birden hiddetlendik.... " Olur bazen. Maksadı aşan övgüler kadar yergiler de rahatsız eder aklıselim insanları. Ciddi memleket meseleleri hakkında söylenen alışılmamış sözler kulağa hoş gelmez, zihinleri bulandırır. Zihinleri kimin bulandırdığı değil niye bulandığı önemlidir.

Bekle anla... Anlamak zahmetlidir, emek ister, bilgi ister... Anlamamak çok kolaydır... Kulağını bile tıkamaya gerek yok... Zihniniz hafif dumura uğradıysa yeter. Sözün sahibine saygınız anlamadığınız bir kelam dizisi üzerine değişiyorsa siz zaten başka mahfildesiniz demektir. 
Etten önce kazana düşersen sen yanarsın...
Oyun oynayan yerine oyun kurucu iseniz, diğer oyun kuranlardan daha iyi olmak zorundasınız. 
Başkalarının oynunu bozma kudretiniz size değil düşmana zarar ve zafiyet verir. Satrançta hamle önce piyonlarla başlar.... Fil, at, kale, vezir, şah ve.... sonuçta kazanan oyunu iyi kuranındır.
Bir kez daha dinle... Sözü bağlamından koparıp içinden cümleler seç , sonra istediğiniz gibi anlayın . Yok öyle canbazlık....
Şartlı cümlelerdeki şartın hükmünü bilmeyene laf anlatmak için zahmete de gerek yok . Doğru anlamak için doğru sözler gerekli. Doğru sözleri anlamak istemeyenler için lügat zengin olsa da nasip olmaz bir kalemde birkaç kelâm.

Tanrı Dağları'ndan 
Muhittin Gümüş 
23.10.2024


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —