Bulduk ÖZDEMİR


Gelecejte elektriğimiz nereden gelmeli?

Elektrik tüketiminin %80'inin yenilenebilir enerjilerden karşılanacağı, 2030 yılına gelindiğinde rüzgâr, güneş ve diğer enerjilerin büyük ölçüde yaygınlaştırma sürecinin gerçekleşmiş olması zorunludur.


GELECEKTE ELEKTRİĞİMİZ NEREDEN GELMELİ? ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ NASIL BAŞARILI OLUR?

E-arabalar, ısı pompaları, hidrojen: 
Bunlar gelecekte sürdürülebilir bir enerji tedariki umudunu temsil ediyor. Ama çok fazla elektriğe ihtiyaç duydukları da bir gerçek. 
Eğer iklim korumasını ilerleteceklerse, bir şey çok açık: 
YEŞİL ELEKTRİK OLMALI.

 

 

Peki, yeşil elektrik nereden gelmeli? 
Elektrik üretimi güvence altına alınmış mı? 
Çözümler var: Rüzgâr, güneş, enerji depolama ve merkezi olmayan enerji geçişi. 
Yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasının ne kadar acil olduğunu, ne kadar iyi ilerlediğini ölçmemiz, analiz etmemiz ve değerlendirmemizin gerekliliği artık kaçınılmazdır.

GELECEKTE ELEKTRİĞE OLAN TALEP HIZLA ARTACAKTIR.

Yollarda giderek daha fazla elektrikli araç, evlerde ısı pompaları ve yeşil hidrojen üretimi.
Tüm bunlar, yenilenebilir enerjilerden gelmesi gereken çok büyük miktarda elektrik gerektiriyor.

İDDİALI GENİŞLEME HEDEFLERİNE ULAŞMALIYIZ.

Elektrik tüketiminin %80'inin yenilenebilir enerjilerden karşılanacağı, 2030 yılına gelindiğinde rüzgâr, güneş ve diğer enerjilerin büyük ölçüde yaygınlaştırma sürecinin gerçekleşmiş olması zorunludur.

GELECEĞİN ENERJİ TEDARİKİ NASIL BAŞARILI OLACAK?

Gelecekteki muazzam elektrik talebini karşılayabilmek için daha fazla yenilenebilir enerjiye ve büyük enerji depolama sistemlerine ihtiyacımız var. 
Rüzgâr ve güneşten gelen dalgalanan enerji üretimini telafi etmenin tek yolu budur.

Fotovoltaik( güneş hücreleri ya da güneş panelleri sayesinde Güneş'ten elektrik elde etme yöntemidir) söz konusu olduğunda, Agri-PV[(tarımsal-Forovoltaik), tarımsal ürün üretimi (fotosentez) ve PV elektrik üretimi (fotovoltaik) için arazinin eş zamanlı kullanımına yönelik bir süreci ifade eder. Agri-Fotovoltaik, çok çeşitli tarımsal kullanım yoğunluğunu ve türünü ve Fotovolkoik sistem inşası için gereken ek çabayı kapsar], yüzer Fotovoltaik ve cephelerde ve park alanlarının üstünde güneş modülleri gibi yenilikçi Fotovoltaik biçimlerine daha da fazla güvenmemiz gerekiyor.

Rüzgâr türbinleri için daha uygun alanlar oluşturulmalıdır. 
Genel olarak bürokrasi azaltılmalı ve süreçler hızlandırılmalıdır.
Enerji dönüşümü için gerçek yeşil elektrik önemlidir. Ancak tüketicilerin her tarifenin yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşmasını desteklemeyeceğini bilmesi gerekiyor.

Bir yanda tarifeleri herhangi bir genişlemeyi desteklemeyen yeşil elektrik sağlayıcıları var; Öte yandan mali desteğin miktarı sağlayıcıdan sağlayıcıya değişmektedir.

Milli ve Yerli Enerji Politika modelleri oluştururken(Ulaşım, Endüstri, Bina Isıtılması vb.) önceliğimiz kendi öz kaynaklarımız ve teknolojilerimiz ile üretilen YEŞİL ENERJİ hep odak olmalıdır.

Bulduk ÖZDEMİR 

YAZARLAR