Mehmet Ali GÜNAYDIN / KÖKBÖRÜ

Tarih: 29.11.2022 13:57

İnsansız savaş!

Facebook Twitter Linked-in

Dünya savaş tarihine dönüp baktığımızda dünden bugüne müthiş bir değişim görmekteyiz. Bu değişim askerlerin eğitiminden teçhizatına, savaş aletlerinden stratejilerine kadar birçok alanda görülmektedir. İnsan temelli basit savaş aletleri ile yapılan savaşların yerini artık insan unsurunun en aza indirgendiği yüksek teknolojik savaş aletleri ile yapılan savaşlar almıştır.
Teknolojik gelişmeler, bilimsel ilerlemeler, ihtiyaçlar yeni savaş yöntem ve tekniklerini buna ilaveten de daha komplike ve etkin silahları ortaya çıkarmıştır. Ok ve yayın yerini artık füzeler almıştır. Kılıcın yerine şimdi çeşitli tüfekler kullanılmaktadır. Atın yerini zırhlı araçlar, tanklar, uçaklar doldurmuştur. 
Eski çağlarda yapılan cenklerde toplamda birkaç savaş aleti kullanılırken şimdilerde ise binlerce çeşit savaş aleti yapılan savaşların kaderini belirlemektedir. Geçmişte iyi bir atı, kılıcı, zırhı, ok ve yayı olan ordular savaşa üstün başlarken, bugün uçakları, tankları, füzeleri, fırkateynleri, insansız hava araçları vs. olan ülkeler savaşlarda üstün konumda olmaktadır.
Günümüzde savunma ve saldırı sistemleri ülkelerin var oluşlarını veya yok oluşlarını belirlemektedir. Tarih boyunca gelen silahlanma yarışı bugün de tam gaz devam etmektedir. Her ülke bu yarışın her zaman en önünde yer almak için gayret göstermektedir. 
Yakından hepimiz şahitlik ediyoruz ki ülkemiz son yıllarda savunma sanayiinde büyük bir atılım gerçekleştirmiştir. Bu geç kalınmış ama çok müspet bir adımdır. Kısa zamanda çok büyük mesafe kat edilmiştir. Yeni nesil yerli silahların üretiminde ülkemiz çok iyi bir konuma gelmiştir. Bazı silahların üretiminde dünyanın öncü ülkelerinden birine dönüşmüştür.
Görüyoruz ki artık savaşlarda insan unsuru direkt sahada savaşandan karar verici, komuta ve kontrol edici, yönlendirici bir asker modeline evrilmektedir. İnsan unsuru cepheden çekilmekte savaş aletlerini uzaktan kontrol ederek muharebelere yön vermektedir. Bugün nasıl insansız hava araçları savaş stratejilerini alt üst etmişse bu teknolojik yaklaşım tüm silahlara yansıyacak ve uzaktan kumanda edilen aletlerle yürütülen savaşlar en etkin savaş yöntemi olarak hayatımızda yer alacaktır.
Tüm bunlar ışığında ülkemizin ürettiği savunma ve saldırı sistemleri milletimizin devamlılığı için çok büyük önem arz etmektedir. Bu alanda yürütülen projeler asla sekteye uğramamalı ve daha da geliştirilerek çağın önünde yer alınmalıdır. Gelecekte insansız hava, kara ve deniz araçları üretiminde zirvede yer alan ülkeler muhakkak ki dünyaya hükmedecektir. 
Duam odur ki; insansız hava araçlarının üretiminde olduğu gibi tüm alanlarda da İnşallah biz tüm ülkelerin başında yer alırız…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —