Dr.Oğuz POYRAZOĞLU / AKIL PENCEREMDEN


İŞİN ÖZÜ: Millet, Memleket ve Devlet-i Ebet Müddet Üzerine Düşünceler

İŞİN ÖZÜ: Millet, Memleket ve Devlet-i Ebet Müddet Üzerine Düşünceler


AKIL PENCEREMDEN

Dr. Oğuz POYRAZOĞLU

opoyrazoglu@gazi.edu.tr

 

İŞİN ÖZÜ: Millet, Memleket ve Devlet-i Ebet Müddet Üzerine Düşünceler

Bugün kim ne derse desin, mahalli seçimler döneminde dahi milletin odağında temel değerlendirmelerde fazla bir sapma görülmüyor. Bugün, örneğin "İşin Özü Millet, İşin Özü Memleket, İşin Özü Devlet-i Ebet Müddet" sözünün, her türlü algı operasyonuna rağmen Türk milletinin varoluş mücadelesini ve bağımsızlık tutkusunu özetleyen temel bir şiar olduğunu görüyoruz. Bu felsefenin, bu bakış ve kültürün, bu düşüncenin temelinde yatan üç temel kavramın varlığı ortaya çıkıyor. Bunlar; Türk milletinin kimliğini ve tarihsel deneyimini yansıtmaktadır. Bu üç temel kavramı öz olarak şöyle ifade edebiliriz:

Millet: Millet, ortak bir dil, tarih, kültür ve ülküye sahip insanların oluşturduğu bir topluluktur. Türk milleti, yüzyıllar boyunca birçok zorluğun üstesinden gelerek varlığını sürdürmüş ve güçlü bir millet kimliği oluşturmuştur.

Memleket: Memleket, bir milletin vatanı, yaşadığı ve sevdiği topraklar anlamına gelir. Türk milleti için memleket sadece bir toprak parçası değil, aynı zamanda atalarından miras kalan ve gelecek nesillere devredilecek bir emanettir.

Devlet: Devlet, bir milleti organize eden ve yöneten siyasi bir yapıdır. Türk milleti, tarih boyunca güçlü devletler kurarak varlığını korumayı başarmıştır. Devlet-i ebet müddet fikri, Türk milletinin sonsuza kadar var olacağına ve bağımsızlığını koruyacağına olan inancın simgesidir.

Bu tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere, bu üç kavram birbiriyle iç içe geçmiş ve Türk milletinin varoluş felsefesini oluşturmuştur. Millet, memlekete bağlıdır ve memleketin varlığı da devlete bağlıdır. Bundan dolayıdır ki; güçlü bir millet ve devlet ancak güçlü bir memleket üzerinde inşa edilebilir.

Günümüz Perspektifinde İşin Özü

"İşin Özü Millet, İşin Özü Memleket, İşin Özü Devlet-i Ebet Müddet" şiarı, günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Bazı cenahlar tartışsa da Türk milleti, birçok iç ve dış tehditle karşı karşıyadır. Bu tehditlere karşı koymak için de milletin bizatihi birlik ve beraberlik içinde olması ve ortak bir hedefe yönelmesi gerekmektedir.

Bundan dolayı şunu kesin olarak ifade etmek isterim ki; memleketin kalkınması ve gelişmesi için milletin ve devletin birlikte, canla başla çalışması şarttır. Devletimiz, milletin refahını ve güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atmalı, milletimiz ise devlete her alanda destek vermelidir.

Tekraren ifade etmek gerekirse, “Devlet-i Ebet Müddet” fikri, Türk milletinin sonsuza kadar var olacağına olan inancın göstergesi ve şiarıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüz yılında da bu inancın korunması için milletin ve devletin her zaman güçlü olması gerekmektedir. Buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Sonuç Olarak İşin Özü

"İşin Özü Millet, İşin Özü Memleket, İşin Özü Devlet-i Ebet Müddet" sözü, Türk milletinin varoluş mücadelesini ve bağımsızlık tutkusunu özetleyen bir şiardır. Bu sözün temelinde yatan üç temel kavram, Türk milletinin kimliğini ve tarihsel deneyimini yansıtmaktadır. Günümüzde de bu söz; geçerliliğini korumakta ve Türk milletinin yolunu aydınlatmaktadır.

***

Bir Anma, Bir Dilek

Anma: Çanakkale şehitlerimizin ruhaniyetinde ülke ve ülküleri için toprağa düşmüş tüm şühedanın ruhları şad, mekanları cennet olsun. Minnet, şükran ve dua ile… 

Dilek: Ülke İçin Var Olup, Bir Ülküye Yar Olan, Ülkeye Sevdalı, Ülküsü İçin Yeminli Kadroların 14. Olağan Büyük Kurultayı Hayırlı ve Uğurlu Olsun.

Ankara, Eryaman-18.03.2024

YAZARLAR