Dr.Oğuz POYRAZOĞLU / AKIL PENCEREMDEN


Kentlerimizde Toplumsal Eşitsizlik ve İhtiyaçları Karşılamak: ADİL VE KAPSAYICI BİR GELECEK İÇİN NE YAPILMALI?

Kentlerimizde Toplumsal Eşitsizlik ve İhtiyaçları Karşılamak: ADİL VE KAPSAYICI BİR GELECEK İÇİN NE YAPILMALI?


AKIL PENCEREMDEN
Dr. Oğuz POYRAZOĞLU
opoyrazoglu@gazi.edu.tr

Kentlerimizde Toplumsal Eşitsizlik ve İhtiyaçları Karşılamak: ADİL VE KAPSAYICI BİR GELECEK İÇİN NE YAPILMALI?

Bu yazımda, kentlerimizdeki toplumsal eşitsizliklerin ve ihtiyaçların nasıl giderilebileceği üzerine odaklanmak istiyorum. Eğitim, sağlık, konut ve istihdam gibi alanlarda yaşanan eşitsizlikleri ve bu konuda alınması gereken politikaları ele alarak, kentlerimizin daha adil ve kapsayıcı bir geleceğe doğru nasıl ilerleyebileceğini tartışalım diyorum. Kentlerimizin herkes için daha yaşanabilir olması için neler yapılabileceğini vurgulamaya çalışacağım.

Bilindiği üzere günümüzde kentlerimizde toplumsal eşitsizlik, yaşam kalitesi üzerinde de doğrudan etkili olan bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Bugün hep birlikte görebildiğimiz üzere farklı sosyo-ekonomik gruplar arasındaki uçurumlar, insanların eğitim, sağlık, konut, istihdam ve diğer birçok alandaki ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı bu yazımda, kentlerimizdeki toplumsal eşitsizliği ele alıp, adil ve kapsayıcı bir gelecek için neler yapılabileceğini tartışalım diyorum.

1. Eğitim Eşitliği ve Fırsatlar:

Kabul edileceği üzere, toplumsal eşitsizliği azaltmanın ilk adımlarından biri eğitim eşitliğini sağlamaktır. Eğitim, bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmeleri ve toplumlarına katkıda bulunmaları için temel bir araç olarak kabul edilir. Bu nedenle, ülkemiz genelinde olduğu gibi kentlerimizde de eğitim fırsatlarına erişimi artırmak ve eğitim kalitesini yükseltmek için çaba sarf edilmelidir. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik destek programları ve burs imkânları sağlanmalıdır.

2. Konut ve Altyapı Hizmetleri:

Dünyada konut, insanların yaşam standartlarını belirleyen önemli bir faktördür. Kentlerimizde konut maliyetlerinin yüksek olması ve konut eksikliği, toplumsal eşitsizliği derinleştiren bir etken olarak görülmektedir. Bundan dolayı, bu sorunu çözmek için uygun fiyatlı konut projeleri geliştirilmeli ve konut edinme fırsatları artırılmalıdır. Ayrıca, altyapı hizmetlerine erişimi güvence altına almak için temel altyapı yatırımları yapılmalı ve herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlama yapılmalıdır.

3. İstihdam Olanakları ve Gelir Dağılımı Adaleti:

Günümüzde istihdam, toplumsal kalkınmanın ve ekonomik refahın anahtarıdır. Ancak, kentlerimizde tüm sosyal katmanlarda işsizlik ve düşük gelir gibi sorunlar toplumsal eşitsizliği de artırdığı bir gerçektir. Bu nedenle, kentlerimizde iş imkanlarının artırılması ve gelir dağılımı adaletinin sağlanması için politikalar çok hızlı olarak geliştirilmelidir. Mesleki eğitim programları, girişimcilik destekleri ve iş güvencesi sağlayacak düzenlemeler, istihdamı artırmak için çok önemli adımlardır.

Sonuç olarak, toplumsal eşitsizliği azaltmak ve adil bir gelecek inşa etmek, kentlerimizin ve toplumumuzun geleceği için kritik bir öneme sahiptir. Bu hedefe ulaşmak için kentlerimizi yöneten mülki amirler ve yönetmeye talip yerel liderler yani belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak hepimizin sorumlulukları bulunmaktadır. Adil ve kapsayıcı bir gelecek için hep birlikte koordineli çaba sarf etmek, kentlerimizin ve insanlarımızın potansiyellerini gerçekleştirmesi için çok önemli bir adım olacaktır.

Hadi o zaman, yarın daha güzel sürdürülebilir bir şehir sakini olma yolunda hep birlikte çalışmak için ilk adımı atalım!

Birlikte, daha güzel bir “Yaşayan ve Yaşatan Şehir” inşa edebiliriz!

Ankara, Eryaman-30.03.2024

Halil GÖREN
31.03.2024 17:21:45
Oğuz hocam selamlar, hayırlı ramazanlar, ; Yukarıdaki yazınızı okudum gerçekten çok can alıcı vede günümüzde yok olan eşitsizlikler ile ihtiyaçlar konusundaki görüşlerinize katılıyorum. Eğitim konusunda şunu özellikle savunuyorum. Özel okulların tamamı kapatılmalı, paralı ve pahalı eğitimden derhal vazgeçilmeli. Eğitim ticaret malzemesi olmamalı fırsat eşitliği Milli Eğitim çatısı altında sağ Konut ve Alt yapı hizmetleri ile ilgili görüşlerinize katılıyorum. Gecekondu önleme bölgeleri oluşturulmalı,tüm alt yapı hizmetleri sunulmalı cadde ve sokaklar yüz yıl sonrasına göre planlanmalı. İstihdam olanakları ve gelir dağılımı adaleti başlığı altındaki yazının birinci parağrafına aynen katılıyorum, ikinci parağrafta bahsi geçen mülki amirler,yerel yöneticiler,belediye başkanları,öncelikle sivil toplum kuruluşlarının öneri ve görüşlerinidikkate almalı bu sivil toplum kurumları'da vatandaşların görüşlerini,isteklerini bir üst yetkili yöneticilere aktarmalı. Malesef uygulamada böyle olmuyor. Mülki amirler,Belediye başkanları kendi projelerini hayata geçirmek ve gelecek seçimlerde tekrar nasıl kazanırım hesabı yapıyorlar. En önemlisi köyden şehre göçü önleyecek projeler geliştirilmeli. Köy okulları tekrar açılmalı tarım,hayvancılık desteklenmeli, üreticilerimiz ürünlerini pazarlama derdine düşmemeli. İl ve ilçe tarım müdürlükleri ile sivil toplum kuruluşu olan ziraat odaları yeniden yapılandırılmalı kooperatifçilik bu kurumlar gözetiminde geliştirilmeli pazarlama konusunu üreticiler düşünmemeli. Sevgili hocam yazınızı okudum çok güzel konulara değiniyor çözüm önerileri getiriyorsunuz,bende naçizane kısada olsa konularla ilgili yorumlarda bulundum. Selamlar.

YAZARLAR