Muhittin GÜMÜŞ / TANRI DAĞLARI'NDAN


Kızılelma denince üzülmeyin!

Bizim birliğimizden korkmayınız; çünkü bu birlikte hayır vardır.


Bizim birliğimizden korkmayınız; çünkü bu birlikte hayır vardır.   

Dünyada farklı amaçlarla kurulmuş değişik siyasi, ekonomik, askeri, stratejik ittifaklar veya birliklervardır. Avrupa Birliği, Lâtin Birliği, Arap Birliği, Şanghay Beşlisi vb. var... "Türk Devletleri Birliği neden yok?"  sorusu cevapsız kalamazdı ve bunu en kısa zamanda icra etmek  göz ardı edilemez bir sorumluluktu. Bu tür birliklerin yalnızca güçlü zamanlarda oluşmasının mümkün olduğunu da unutmamak lazım. Karabağ Zaferi'nin bu birliğin oluşmasında çok önemli bir rolü olduğunu unutmamak gerekiyor.

Tâciklerin kardeş Kırgızistan'a saldırısı vb. hareketler, Ocak 2022'de Kazakistan'da yönetim krizi, Temmuz 2022'de Özbekistan'da Karakalpakistan problemleri icat edilmeye çalışıldı.  Bir ve güçlü olmaktan başka çare olmadığı hissedildi. Sürekli "Beyaz Ayı" ya da "Sarı "Çiyan"dan medet ummak yahut onların inisiyatifinde yolda yürümek imkânsızdır. Tarih boyu Pers'in dostluğunu hiç görmemiş olmak; Azerbaycan'a karşı Ermenileri destekledikleri hâlde bugün de her şeyi  anlamak için yeterli değil mi? Batı'nın küresel vampirlerini asla bu topraklara adım attırmamak gerekir. Türk Devletlerinin birliği bütün mazlum milletlere bağımsız, özgür, adil ve müreffeh bir hayat sunmak için kurulmuş yegâne birliktir.

 

Macaristan'ın bu teşkilatta olması da çok özel anlamlara sahiptir. Türk İslam dünyasının bu birliğe çok ihtiyacı var.  300 milyonluk bir birliğin içinde gayr-i müslim Türk kardeşlerimiz de var. Gagauz Türklerinin kendi dindaşlarının yanında değil Karabağ savaşı'nda Azerbaycan'ın yanında olduklarını açıkça görmek mutlu etmiştir bizi.

Merhum Başbuğ Alparslan Türkeş'in öncülüğünde Türk Dünyası Dostluk ve Kardeşlik Kurultayı ilk kez 1993 yılında düzenlenmeye başladığı zaman duyduğum heyecanı unutamam.  Türk Kurultayı, Türk devlet ve toplulukları arasındaki dostluk, kardeşlik ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla, 1993'ten itibaren uzun süre düzenlenen etkinliklerdendi.

Özal'ın başlattığı Türk Devletleri Cumhurbaşkanları Zirvesi de yılda bir yapılırdı, verilen sözler yerine getirilemeyince hayal kırıklıklarından başka bir şey çıkmazdı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in samimi gayretleri vardı. İki ortak üniversite (Yesevi ve Manas)kurdurdu. Ecevit Başbakan olarak hiç gitme Türkistan'a…

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ise Türk dünyası ile ilgili işlerde yani o taraklarda bezi yoktu. 7 yıllık hizmeti boyunca birer kez gittiği Türk Cumhuriyetlerinde bir buçuk sayfalık yazıyı her ülkede okudu ve kürsüden indi.  Gül ise etkisiz eleman olarak liderlik yapamadı, öyle bir gayreti de yoktu. "Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi" gibi etkisiz çalışmaların ardından nihayet 2021 yılına geldiğimizde 12 Kasım 2021'de İstanbul Deklarasyonuyla "TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI" kuruldu.

Dönem başkanlığını yapan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Nazarbayev'in katkısını unutmamak lazım. Bunların arkasında çelik gibi duran bilge lider Devlet Bahçeli hocamızı da saymadan edemeyiz. 12 Kasım 2021’de İstanbul'da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) 8. Zirvesi'nde "TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI" adını aldı ve yeni yapısıyla ilk zirvesi Türk-İslâm medeniyetinin önemli merkezlerinden Semerkant'ta yapıldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ev sahipliğindeki zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım- Cömart Tokayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı olan eski Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban katıldı.

"Türk Medeniyeti İçin Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" temasıyla yapılacak zirvede, dönem başkanlığı Türkiye'den Özbekistan’a devredildi. Zirvede ayrıca 3 yıllık görev süresi dolan TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI Genel Sekreteri Bağdat Amreyev’in yerine yeni Kırgız vatandaşı diplomat Kubanıçbek Ömüraliyev seçildi.

12 Kasım 2021'deki İstanbul Zirvesi'nde kabul edilen ve Teşkilat'ın 20 yıllık yol haritasını oluşturan Vizyon Belgesi'nin ilk 5 yıllık uygulama kılavuzunu teşkil edecek "Strateji Belgesi" başta olmak üzere, Teşkilat'ın işleyişine ve geleceğine dair önemli kararların alınması öngörülen zirvenin sonuçlarına ilişkin Semerkant Deklarasyonu imzalandı.

Semerkant Zirvesinde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Türk Dünyasına Hizmetleri sebebiyle  "Türk Dünyası Âlî Nişanı" verildi.  

Aynı zirvede sayın  Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından kendi ülkesi adına "İMAM BUHARİ YÜKSEK  NİŞANI" verdi.

Zirvede üye ülkelerin belirlediği adaylar arasından seçilen merhum Cengiz Aytmatov'a "Ali Şir Nevai" ödülü verildi.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI yalnızca kültür- sanat etkinlik haftası gibi bir seviyede değil, bütün alanlarda birlik dirliğimiz için, saldırgan tutumlara karşı daha güçlü ve yalnız olmadığımızı dünyaya göstermek için Stratejik konularda deklarasyon ilan etmiştir.
"Türk Devri" temasıyla Astana'da 3-4 Kasım 2023'te yapıldı. Gençlik ve karşılıklı yatırımlar konusu gündemde ön plana çıkmıştı.

5-6 Kasım 2024'te Bişkek'te düzenlenen 11. Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi ise daha başka ve muhteşem bir havada geçti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına olan ilgi ve karşılama töreni ve gösterilen ilgi itibariyle genç ve kardeş Kırgız Cumhuriyeti'nde ilk kez görüldü. 
Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından sayın Erdoğan'a ülkenin en büyük onur ödülü "Birinci Derece Manas Nişanı"tevcih edildi.
Ayrıca Macaristan Başbakanı Victor Orban'a Türk Dünyası Âli Nişanı verildi. 

Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesinin 11.sinde alınan 16 karar içeriği itibariyle dopdolu, savunma sanayiinde ve teknolojide işbirliği ciddi ve kararlı biçimde uygulanacaktır. Somut ve uygulanabilir kararlar daha fazla etkili olacaktır. 

Türk Devletleri Teşkilatı Cumhurbaşkanları Zirvelerinde alınan kararların uygulanması için kurumsal kimliklerin oluşması ve liyakatli uzmanların ve bürokratların çalışmak için daha fazla geç kalınmaması şart. 
Tanrı Dağları'ndan selamlar..


Muhittin Gümüş 
11.11.2024

YAZARLAR