Muhittin GÜMÜŞ / TANRI DAĞLARI'NDAN

Tarih: 12.10.2024 00:39

"Müslüman kimdir?"

Facebook Twitter Linked-in

"MÜSLÜMAN KİMDİR?"
"Kim Müslüman'dır?"  sorusuyla "Müslüman kimdir?" sorusunun aynı anlama gelmediğini hemen herkes anlar diye düşünüyorum. Kimin Müslüman olup olmadığını ancak yüce Allah bilir. Biz "Müslüman kimdir?" sorusuna bir miktar cevap arayalım...

Bugün Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdülkerim Satuk Buğrahan Camii'nde Cuma namazı öncesi verdiği vaazda ve ardından Cuma hutbesinde İmam-hatibimiz  Sabır Hoca Kırgızca olarak çok güzel bir konuya temas etti.
Kırgız Türkçesiyle "tekeberlik" yani Arapça "tekebbür" bir başka ifadeyle kibirlenme, büyüklenme, böbürlenme vb. konuları çok anlaşılır biçimde anlattı. Allah razı olsun.

Kendilerini aşırı biçimde överken başkalarını yerdiklerinin farkına varamayacak kadar "Bütün dağları ben yarattım!" dercesine kibir sahibi olanlar kibrin derecesi yükseldikçe alçaldıklarının farkına da varamazlar. 

İnsanlardan bazıları mütevazı yani alçak gönüllü olmak gibi bir erdem varken neden kibrin yüksek ateşiyle yanmayı tercih ederler ki?

Kibrinden şişip çatlayanlar hayattan zerre kadar ders ya da ibret almazlar mı? Mütevazı bir şahsiyet olmanın verdiği hazzı yaşama şerefine nail olmak da nasip işidir. Nasip değilse nasipsizdir vatandaş.

Müslüman, kibirli olamaz. Müslüman, itidalli olur. Müslüman, ağzından çıkanı kulağı duyar. Müslüman, zerre miktarı kibirli olamaz, kimseyi hor göremez ve görmemelidir de.

Müslüman yardımsever, vefalı, adaletli, merhametli, şefkatli, insaflı, vicdanlı, iz'anlı olur. 

Müslüman temiz, çalışkan, tertipli, dürüst, kararlı, azimli ve dikduruşlu olur. Müslüman sözünün eri olarak vaadini yerine getirir. Ticarette; ölçüde, tartıda hile yapmaz, hile yapmayı aklına dahi getirmez. Yalan dolanla,  iftira ve  dedikoduyla işi olmaz. 
Müslüman cömert olur asla cimri olamaz; kazanınca paylaşır, yokken bulmaya gayret eder ve bulamazsa bile dervişâne edayla şükreder…

Müslüman, Allah'tan başka hiçbir varlığa ubudiyet içinde davranmaz, kula kulluk etmez.  Hz. Muhammed SAV) Efendimiz'in ahlakını örnek alır.

Müslüman en başta yetim hakkı yemez ve  kul hakkı da yemez. Allah'a ulaşmak için Kur'an ve sünnet dışında uyduruk, cahil ve sahte şeyhler, bilmem kimler aracılığıyla amel etmez. İslam'ın emirleri ve insanlık âleminin kabul ettiği evrensel değerlerle donanımlı, ilim ve irfanın ışığında akıl ve alın teri dökerek kazandığını yine insanlık âleminin hayrına tasarruf eder.

Müslüman akıllı olur; gafil,  andavallı, bön, ahmak, görgüsüz,  korkak olamaz.
Müslüman sanat, edebiyat, spor gibi alanlarda güzel eserler ve başarılar elde etmeyi şiar edinir. Müslüman kadın erkek herkes beşikten mezara kadar ilim tahsil etmeyi kendileri için farz addeder. 

Boş işlerle, bomboş insanlarla zamanını heba etmez, israftan uzak durur. 

Komşusu açken tok yatmaz bizim bildiğimiz Müslüman…

Müslüman, kendinden emin olunandır... Güvenilmeyen, elinden, belinden, dilinden emin olunmayan insanların toplum nezdinde de zere kadar itibarı olmaz. 

Hakiki Müslüman, en iyi insandır.  İyi insanlar gerçek Müslüman sıfatıyla bilinir ve tanınırlar…

Müslüman başka inanç sahiplerinin insanî değerlerine karşı ölçülü ve  saygılı olur. İfrat ve tefritten uzak insandır Müslüman.

Müslüman pısırık, tembel kaba, yobaz, softa olamaz; aksine kibar, zarif, nazik, edepli ve ahlâklı olur.

Müslüman başarıyı takdir eder ve asla kıskanmaz. Gıpta eder ve daha iyisini ben yapayım diye çalışır.

Müslüman müjdeler, korkutmaz; kolaylaştırır zorlaştırmaz.…

Kibrinden kibrit çöpü gibi yananlar... Yanın da kül olun... Fakat kimse sizin külünüze muhtaç olmasın. 

Müslüman olmak kolaydır ama İslam'dan uzak durmak yok olmak demektir. 

Allah katında yegâne din İslam'dır... Kendilerince birşeyler uydurup sonra da onu İslam kisvesi altında şahsî menfaatleri için kullananlara Müslüman demeye dilim varmaz, zaten Allah onları lanetler...

İslam'ın şartı 5'ten fazladır, farzı da 32'den çoktur. 

Adaletli olmak, iyilik etmek, akrabaya yardım etmek, kötülükten uzak durmak Allah'ın emri değil mi?

Münafıklar, mürailer ve müfteriler için, bir de vatana, millete ihanet edenler için yaşasın 7 kat cehennem!

Allah dualarınızı kabul etsin!
11.10.2024
Muhittin Gümüş 
Tanrı Dağları'ndan selamlar...


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —