Kaan Mehmet TARHAN


"One Love"

Alman takımından " One Love " protestosu diye haber geçiyor ajanslar.


Alman takımından " One Love " protestosu diye haber geçiyor ajanslar.

2022 Dünya Kupası’nda futbolcuların LGBTİ+ topluluğuyla dayanışma göstermek için tasarlanan One Love kol bandı takma girişimi FIFA tarafından sarı kart tehdidi ile engellendi. Şu ana kadar hiçbir kaptan bu pazubandı takmadı. Ancak iddiasını yitirdikten sonra belki birileri takacaktır diye düşünüyorum. 

Sadece Alman milli takımı değil elbette Avrupa ülkelerinden turnuvaya katılan ülkelerin tamamı neredeyse yaptıkları açıklamalarla durumu protesto ettiler.  

Aslında yaptırımın sebebi de LGBTİ+ karşıtlığından ziyade FIFA yönetmelikleri gereği pazubandın resmi olarak onaylanmamış olmaması. 

Kendileri, maç esnasında ve sonraki maçlarda biraz daha fazla dikkatten ötesini gerektirmeyecek bir bedeli ödemek istemiyorlar. Ama istiyorlar ki düsünce ve inanç olarak LGBTİ+ yayılmacılığına karşı duran herkes kendilerine saygı duysun. 

Batı; kendi değerlerini, zevklerini, tutumlarını evrensel değerler olarak dayatmaya devam ediyor. Bunun adı kültür emperyalizmidir.

Oysa bizler gibi dayatmaya karşı çıkanların da makul sebepleri var. Bu cinsel yönelimin toplumu çürüteceğini, aile bağlarını zayıflatacağını hatta yok edeceğini, gelenekleri dağıtacağını ve yeni bir kimlik oluşturarak milli dirençleri tüketme noktasına sürükleyeceğini düşünüyoruz. Peki bizim endişelerimiz neden evrensel değerlerin dışında görülüyor? 

Bu ülkeler madem futbolu ve bu sporun en büyük organizasyonunu propaganda için kullanacaklar neden çocuk hakları, engelli hakları, çevre duyarlılığı, sömürgecilik gibi herhangi bir ülkede yaşayan siyah,beyaz, solcu, liberal, milliyetçi, işçi, köylü, şehirli, erkek, kadın,  herkesin kabul edeceği değerleri öne çıkarmıyorlar. ? 

Misafir oldukları ülkenin inanç, ahlaki ve siyasi değerlerine saygı duymak yerine sadece maç esnasında uygulanan içki yasağından dolayı Katar'ı medeni saymayan ve organizasyonun Katar'a verilmesini eleştiren yüzlerce yorum yapılıyor.

Bizde de Katar'ın evsahibi olmasına yönelik eleştiriler var . Futbol zevki açısından olanları bir kenara koyarsak bizdeki eleştirilerin nedeni çoğunlukla Katar'ın ülke olarak AK Parti'nin bir partneri olarak görülmesinden kaynaklanıyor.

Hatta kültürümüzde var olan ve Bursa'mızla özdeşleşen Kılıç Kalkan ekiplerine ve böyle bir halk dansına sahip olmamıza rağmen açılış seremonisinde kılıçlı adamların varlığı dahi eleştiri konusu oldu. 

Sonuç olarak organizasyon Katar'dan başka bir yere verilebilir miydi ? Verilebilirdi. Katar'da yada başka yerde olması benim umurumda mı ? Değil. Ama Dünya Kupası organizasyonda yaşananlar bir turnosol kağıdı görevi görmeye devam edecektir.

YAZARLAR