Uğurcan KÜÇÜKAĞAOĞLU / GÖNÜLDEN DİLE


Sabır...

İşte sabır sevgi ve aşkla en samimi şekilde sahip çıktığımız ve yüreklerimizde hep var olan bütün değerler ve sevdiklerimize ulaşmak demektir.


İnsan yarışır adeta zamanla ve zaman bize sabrı en güzel şekliyle öğretir yaşarken. 

Bu sebeple insana ait öğrenilmesi ve tahammülü en zor olan özelliklerdendir sabır. Çünkü sadece mana yanı vardır ve maddi bir kazanç getirmez.

“Ey iman edenler sabredin.”

“Sabırlı olun, çünkü Allah (c.c) sabredenlerle beraberdir.”

Yüce Yaradan sabrın insan için olduğunu ve mutlaka güzellikler getireceğini buyurmaktadır.

“Sabretmek öylece durup beklemek değil, ileri görüşlü olmak demektir. Sabır nedir? Dikene bakıp gülü, geceye bakıp gündüzü tahayyül edebilmektir. Allah (c.c) aşıkları sabrı gülbeşeker gibi tatlı tatlı emer, hazmeder ve bilirler ki gökteki ayın hilalden dolunaya varması için zaman gerekir.”

Sabrı böyle anlatıyor gönül dünyamızın ışıklarından Tebrizli Şems ‘Kırk Kuralı’nda.

Yine bir Hadiste “Sabır hazinedir, sabretmek kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur. Sabır, Peygamberin hasletlerindendir. Belalara sabretmek kurtuluşa sebeptir” demektedir.

Bunun için Atalarımız ‘sabır acı ise de meyvesi tatlıdır’, ‘sabır selamettir’ ve ‘sabırla koruk helva olur’ demişlerdir. 

Yaşarken aslında farkında olarak ya da olmayarak birçok şeye sabrederiz. 

Yaşamda dileriz ve hep dua ederiz daima en güzel, en iyi, en mutlu en sevgili ve en hayırlı olana ulaşalım diye. İşte sabırla zaman getirir bize bütün bu isteklerimizi.

Mevlâna “Ayın geceye sabretmesi onu apaydın bir hale kor. Gül’ün dikene sabrı, onun güzel bir hale gelmesine sebep olur” diyor.

Gönül erlerimizden Rabbâni “Her şey için bir mevsim ve şart vardır, o şey o mevsim ve şart için güzel, başkasında ise çirkindir” demektedir.

Ve Anadolu ışığı Edebâli “Sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz” diye öğütlüyor.

Bütün bunlar her güzel, mutlu ve hayırlı olanın gelmesi için bir zaman ve ulaşmak istediğimizi elde etmek için sabır gerektiğini bize anlatmaktadır.
“Her güç sabır ile zaman birleştirilerek sağlanır” ve “Sabır her bahçede yetişmeyen bir çiçektir” diyor düşünürler.

Leyla’nın Mecnun’a kavuşması, Yusuf’un kuyudan çıkması ve bekleyenin beklenene ulaşması ve kavuşmasıdır sabır.

Ne güzel anlatıyor şu Hadis sabrı ve sonucunu “Sevmediklerimize sabretmedikçe, sevdiklerinize kavuşamazsınız” diye.

İşte sabır sevgi ve aşkla en samimi şekilde sahip çıktığımız ve yüreklerimizde hep var olan bütün değerler ve sevdiklerimize ulaşmak demektir.

Bize ait sevgili olan bütün değerlere ulaşmak dileğiyle esenlikle…

YAZARLAR