Her bakanlığın, her kurumun, her üniversitenin, her büyük şehir belediyesinin, belli kapasiteye sahip her tüzel kişiliğin hatta büyük sermaye sahiplerinin Türkiye Cumhuriyeti devleti için, Türk Dünyas için tarihte iz bırakacak harika eserler vermesi güzel olmaz mı?
Sembolizm için değil ama güzel işlere imza atma fırsatı teşvik edilmelidir…
Varsa yoksa enflasyonla mücadele derken göz ardı edilemez işlerde yavaşlama olmamalıdır.
Tıp sahasına Avrupa ve Asya'dan ilgi görmek ve tercih sebebi olmak, savunma sanayiinde gelişip hızla devam ediyor olmak, hizmet sektöründe ilk sıralarda yer almak, ticarette daha iyi, yerli üretimde epeyce yol kat etmek, mühendislikte çok iyi olmak, askerî alanda süper sahibi olmak, çok çok güçlü olmak her Türk'ün hoşuna gider..
Eğitim, bilim, kültür, sanat, edebiyat sahasında hâlâ istenen seviyede olamamak her Türk vatandaşını kaygılandırmalıdır.
Sporda mükemmel salon ve sahalar yapılmış ama hâlâ uluslararası alanda ciddi başarılara muhtacız... Geçen olimpiyatların sonuçlarını sık sık izlemek şart.
Sayın Cumhurbaşkanımız geçmişte kültür ve eğitimde hâlâ iyi olmadığımızı ifade etmişti... Bence hâlâ iyi şeyler sadece fiziki anlamda konfor sağlanmıştır. İçi içeriği çok da iç açıcı değil.
Öğretmen ataması millî eğitim akademisi ile mi çözülecek? Emin değilim. "Eğitim fakültelerini kapatın. Öğretmen yetiştirme işi yalnızca milli eğitim akademisinin işi olsun. Öyle mi? Hayır." diyecek çok kimse var.
İyi bir eğitim için bilimsel yöntemler ve buluşlar gerekli... Üniversitelerimiz uluslararası bilimsel araştırma derecelerini ve kalitelerini yükseltse de hâlâ eksiğimiz çok…
Talim ve terbiye işleri de ciddi biçimde Türk insanının sosyolojik, etik ve estetik, ontolojik (varoluş felsefesi) ve epistomolojik (bilgi felsefesi) açıdan analiz edilmesiyle çözülebilir.
İyi olduğumuz alanlarda en çok şikâyetçi kesim sözde aydın, sözde sanatçı, sözde kültür adamı olanlar ile bunlara hatta hiç bir şeyekafa yormayan kafalar…
İyi olmadığımız alanlarda herkes kafa yormak yerine ilk çözüm önerisi yapana saldırıp yalnızca olmazı gösteren zihniyetin değişmesi gerekiyor.
Türk kültürünün temel unsurlarından Türk müziğinin, Türk sanat eserlerinin, Türk edebî hayatının değer kaybına uğraması, törelerin, pek çok örf-âdetin, yardımlaşma, vefa ve erdem gibi değerlerin zayıflaması yalnızca küresel etki ile izah edilemez...
Türkiye Yüzyılı artık "Türk Yüzyılı" etkinlikleri kapsamında kültür ve sanat alanında yeni birşeyler üretmek, değerlerimize değer katmak üzere birşeyler üretmek gerekir…
21.asır Türk asrı olacaktır ancak bilimde, kültürde, sanatta, edebiyatta, sporda ve eğitimde ileri düzeyde çalışmalar olacaktır... Buna gönülden inanıyorum…
Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasıyla birlikte yeni dönemde stratejik düşünen kıymetli insanlara yetki ve sorumluluk yüklenmelidir...
Ehil olanlar ile serahaten liyakatli şahsiyetler buna hazırdır…
Tanrı Dağları'ndan
Muhittin Gümüş
01.01.2024