Dr.Oğuz POYRAZOĞLU / AKIL PENCEREMDEN


Türkiye 2024 Mahalli Seçimi Analizi: MUHALEFETİN YEREL BAŞARISI

Türkiye 2024 Mahalli Seçimi Analizi: MUHALEFETİN YEREL BAŞARISI


AKIL PENCEREMDEN
Dr. Oğuz Poyrazoğlu
opoyrazoglu@gazi.edu.tr

Türkiye 2024 Mahalli Seçimi Analizi: MUHALEFETİN YEREL BAŞARISI

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Türkiye'deki mahalli seçimler, son yıllarda artan ekonomik sıkıntılar ve biraz da siyasi kutuplaşma gölgesinde gerçekleşti. Seçim sonuçları, Cumhur İttifakı'na (AK Parti ve MHP + Diğer Partiler) nazaran Türkiye İttifakı veya Kent Uzlaşısının (CHP + DEM ve Diğer Partiler) önemli bir yerel başarı elde ettiğini gösteriyor. Bu ön analizde, muhalefetin bu başarısındaki etken ve faktörler üzerinde farklı yönleriyle durmak istiyorum.

Ekonomik Faktörler:

Kesin olan bir şey var: Yüksek enflasyon, sürekli artan işsizlik ve çekilmez hal alan hayat pahalılığı, seçmenlerin oy verme tercihlerinde önemli bir rol oynadı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan seçmenler, ekonomik sıkıntıların günlük yaşamlarını doğrudan etkilediğini ve mevcut yönetimden memnuniyetsizliklerini sandıkta gösterdiler. Bu hususu, bilhassa yakınlarımızda ve farklı sosyal katmanlarda bulunanlarda da gözlemledik.

Siyasi Faktörler:

Başta Ana Muhalefet Partisi olmak üzere diğer muhalefet partileri, farklı iş birliği katmanları oluşturarak iç sıkıntılara rağmen -bana göre- seçimlere daha organize ve koordineli bir şekilde girdi. Farklı varyasyonlarla da olsa ortak aday çıkarma ve seçim kampanyalarında etkin bir şekilde iş birliği yapma gibi stratejiler, muhalefetin oy oranlarını artırmasına katkıda bulundu.

Yerel Yönetimlerin Performansı:

Bazı bölgelerde, mevcut AK Partili ve MHP’li belediyelerin hizmetlerinden memnun olmayan seçmenler, alternatif arayışına girdi. Muhalefet partileri, bu memnuniyetsizliği oy toplamak için “değişim vb” kavramlarla içeriği meçhul kavramlarla örtülü kullandı.

Aday Seçimi:

Muhalefet partileri, seçmenlerin ilgisini çeken ve karizmatik adaylara yatırım yaptı. Bu adayların, seçmenlerle daha iyi bir iletişim kurması ve onları sandığa çekmesi muhalefetin başarısında önemli rol oynadı.

Genç Seçmenlerin Etkisi:

Son yıllarda seçmen kitlesine dahil olan genç seçmenler, gözlemime göre muhalefet partilerine daha yakın bir eğilim gösterdi. Özellikle sosyal medya platformları üzerinden yapılan çalışmalar, genç seçmenlerin muhalefet partilerini daha iyi tanımasına ve desteklemesine katkıda bulundu diyebilirim.

Medya Etkisi 

İktidara aşırı pozitif ayrımcılık yapmaları aklıselimin tepkisini çekti.

Sonuç:

2024 Mahalli Seçimleri, Türkiye'de siyasi dengelerin yerel düzeyde değişmeye başladığını gösteriyor.

Kesin olan bir şey var: Ekonomik sıkıntılar ve siyasi kutuplaşma, seçmenlerin tercihlerini etkiledi. Muhalefet partileri, bu durumdan faydalanarak önemli bir yerel “zafer” diyebileceğimiz başarı elde etti. Önümüzdeki genel seçimlerde de bu eğilimin devam edip etmeyeceği siyaset kurumunun yanında herkesin merak konusu.

Son Söz: Her şey bir yana, Türk demokrasisi kazandı. Türkiye kazandı. Türkiye’de seçmen, seçebilme yetkinlik becerisini dünya kamuoyuna bir kez daha gösterdi.

+ Düşüncelerim:

▪ Seçim sonuçları, Türkiye'de her bölgenin ve şehrin farklı dinamiklere sahip olduğunu gösteriyor. Bölgesel analizler yapmak, daha detaylı bir değerlendirme için faydalı olacaktır.
▪ Seçimlerde sandığa katılım oranının düşük olması, seçmenlerin siyasi sistemden ve mevcut partilerden umutsuzluğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir.
▪ Seçimden sonra yaşanan gelişmeler ve ittifakların durumu, Türkiye'nin siyasi geleceği için önemli bir belirleyici olacaktır. 
Ankara, Eryaman-02.04.2024

Fatih Albayrak
3.04.2024 21:58:21
Hocam her zaman ki gibi harika tespitler, bu seçimde ciddi anlamda dersler çıkarılması gerekmekte, daha önce yazılarınızdaki tespitler dikkate alınsaydı birçok belediyede sonuçlar daha farklı olabilirdi, tebrik ederim. Kaleminize sağlık

Halim Kozlu
4.04.2024 12:10:53
Tesbitlerimize katılıyorum ancak taşradaki pek çok il ve ilçelerde cumhur ittifakı partiler kendi arasında yarıştı aradan diğer ittifak partileri kazandı.Aslında bu sonuçlarda her parti kendi potansiyel gücünü görmek istedi.Saygılar Selamlar

Yakup İçingür
7.04.2024 17:31:33
Mevcut iktidarın yerel seçimlerde başarısızlığı konusundaki analizler katılıyorum. Ancak bazı yönleriyle eksik bulduğum kısımlara katkı sağlamak istiyorum. Bunlar: 1. Mevcut iktidarın ekonomik politikalarına güvenin azalması 2. Gelir dağılımının bozulması 3. Devlet yönetiminde tarikat ve cemaatlerin etkilerinin öne çıkması ve bu durumun seküler kesimdeki endişeleri artırması. 4. Uzun süren iktidarın üzerindeki Metal yorgunluğu ve vatandaşın bıkkınlık gösterip değişim istemesi 5. İktidarın gerek merkezi yönetimde gerekse yerel yönetimlerdeki adalet ve liyakat önem vermeyen tutumunu vatandaş üzerinde yarattığı öfke 6. 15-16 milyon emekliye verilen vaatlerin yerine getirilmemesi ve açlık sınırı altında büyük bir emekli kitlesinin yalnız bırakılması, Bu seçimlerde iktidarın başarısızlıklarında rol oynamıştır. Sevgi ve selamlarımla..

Orhan şavk
9.04.2024 09:30:46
Geniş pencereden yaptığınız yorumları takip ediyor aydinlaniyoruz ,kaleminize sağlık hocam

YAZARLAR