Halil KAYA / SELÇUKELİ

Tarih: 04.10.2024 22:30

Yeni kuşak bilmez!

Facebook Twitter Linked-in

Yeni kuşak bilmez. Filtreli sigaraların pek rağbet görmediği yıllarda, karton kutulu ve kapaklı 'Yenice sigaraları' vardı. Fiatı 140 kuruş ve en pahalı sigara idi.

Milletvekilleri ve Senatörler ve de muktedir sair siyasetçiler genellikle Yenice içerlerdi. Gerçi parlamentonun adına bir de Senatör marka sigara üretilirdi, ama üyelerine sınırlı sayıda satıldığı için rağbet yazının konusu olan Yenice'ye idi.

 

 

Bu Yenice'lerin parlamenterler için başka bir işlevi daha vardı. Taşra gezilerinde milletvekili veya senatörden isteği olan vatandaşın isteği bu Yenice kutusuna yazılır, ilgilenilmiş havası verilir, içindeki sigara bitince de kutusundaki istek notlarıyla birlikte çöp varillerindeki gerçek(!) yerlerine gönderilirdi.

Bu tavır zamanla Anadolu irfanında farkındalığa kavuştu ve bu davranışa insanımızca "politikacı yılışıklığı" diye biraz argo bir etiket de kazandırıldı.

Tabi bu arada tam bir Cumhuriyet-Osmanlı beyefendisi duruşlu, vatandaşın kıymetini, kadrini bilen, insanımızın taleplerini adam gibi cebinden çıkardığı deftere not eden, umur görmüş ve aldığı notları takip eden ve de sonucunu dönüp ilgilisine bilgi veren asil edalı milletvekili ve senatörlerimiz de vardı, az da olsa.

Bu baştan savma, vatandaşın "yılışıklık" diye sıfatlandırdığı tavır daha ziyade merkez sağ diye ifade edilen partiler düzleminde hayat bulurdu.

Biz ise bir dava oluşumu olduğumuzdan böylesine politik karakter ve tavırları iğrenerek izler, tiksintiyle değerlendirirdik.

Ne var ki, son dönemlerde bizim bir dava yapılanması oluşumuz gözardı edilircesine davranışlar izlenir oldu. Belli ki çürümüş merkez sağ seciyesinden doğan virüs sari. Bizim sınırlarımızı da tehdit eder olmuş. Yılışıklık, yalancılık, savsama, umursamama bulaşı kapımıza dayanmış.

Bir kişi ülkücüyse, bir başka ülkücünün kaybettiğini türkü çağırarak arayamaz. Aksi halde ülkücü değildir, teşkilatlarda aldığı eski veya yeni ünvanlara yakışmıyordur.

Şimdilik bu kadarıyla yetinelim. İnşallah arkadaşlarımızın bazıları bir boy aynasına bakar vaziyetine çeki düzen verir. Biz de daha ayrıntılı, daha ağır şeyler yazmayız.


Halil Kaya
Seksen Öncesi Konya Ülkü
Ocakları Başkanı.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —