Uğurcan KÜÇÜKAĞAOĞLU / GÖNÜLDEN DİLE


Yönetim ...

Yöneten hedefleri ve hayalleri uğrunda mücadeleyi göze alabilmeli ve etrafında insanları gönül bağı ile bütünleştirebilmelidir. Tercih değil, bir inanç insanı olmalıdır.


İnsan ve iletişim başarılı ve iyi bir yönetim anlayışının vazgeçilmezidir. 

Ne güzel ifade ediyor Hazreti Peygamber (s.a.v) “İnsanları; şiddetten çok, güzel sözle yönetmenin daha iyi olduğunu hep hatırda tutmalıyız” diye.
Yönetim aynı zamanda bir sevgi, özveri ve rehberlik anlayışı da gerektirir. 

Dolayısıyla iyi bir yöneten, iyi bir rehber ve kılavuz yani yol göstericidir. Geleceğe yön çizen bir bakış ve bilgiye sahip olmalıdır.

Her şeyden önce temsil ettiği değer ve düşünceleri kendisi en iyi şekilde bilen, yaşayan ve yaşatan olarak etrafına gösterendir. 

Yöneten hedefleri ve hayalleri uğrunda mücadeleyi göze alabilmeli ve etrafında insanları gönül bağı ile bütünleştirebilmelidir. Tercih değil, bir inanç insanı olmalıdır.

Başarılı ve iyi bir yönetim için;
Ekip kuran, güven oluşturan ve insanları başarıya teşvik eden, 
Güler yüzlü, saygılı ve tevazulu,
İletişim ve değişime açık, 
Ahlâklı ve faziletli,
Adaletli ve kararlı, 
Söz söyleme ve hitabet gücüne sahip,
Mücadele ruhu daima canlı,
Daima ümit var ve olumlu düşünen,
İçinde hizmet ve insan sevgisi en üst derecede,
Heyecan ve coşkuyu daima içinde yaşatan olan olmak gereklidir

Büyük Türk-Hun İmparatoru Attila’nın şu ifadelerinde yerini bulan yönetim anlayışı başarılı sonuçlar doğurmuş ve getirmiştir;
    "Bütün yetkileri kendinde toplama,
    Ancak ekip çalışması ile zafer ve başarı kazanılır,
    Başarılı olanı takdir et, başarısız ise görevde tutma,
    Bir gün yerine geçebilecekleri endişesi ile yetenekli  insanların önlerini tıkama.” 

Adaletli, güven oluşturan, değişim ve yeniliği kabul eden, tarihten ve insanlardan ders almayı başaran ve hayalleri ile ilgili hizmet ve insan aşkı yüreğinde her daim canlı olan bir yönetim anlayışı hâkim kılınmalıdır.     

          “Kendilerini hakkıyla yönetemeyenler, başkalarını yönetmeye de talip olamazlar” ve “Başkalarını yönetenler önce kendilerinin ustası olmalıdır” der düşünürler

    Hayalleri olanlar asla uyumazlar ve hayalleri olan insan güçlüdür ve iyi bir yönetim hayal gücüne sahip olmayı gerektirir.

   İlerleme, gelişme, kalkınma ve hedeflere yürümede yöneten daima öncülük edebilecek bilgi, beceri ve yetenekte olmalıdır.

    Ve yönetmek bilgelik yolunun en önemli yolcusu olmaktır…

YAZARLAR