Nevin KORKMAZ


"Zulüm bizdense, ben sizden değilim"

Zulüm, insan haklarına, vicdana ve adalet duygusuna karşı bir saldırıdır.


İnsanlık tarihi, birçok toplumda ve coğrafyada zulme uğrayan insanların hüznü ve çaresizliğiyle doludur. 

Zulüm, insan haklarına, vicdana ve adalet duygusuna karşı bir saldırıdır. 

İnsanlar olarak hepimizin sorumluluğu, zulme karşı durmak ve adaleti savunmaktır. İslam'ın kutsal metinleri, bu sorumluluğu vurgular ve insanlığa adaleti, merhameti ve vicdanı öğütler.

Kur'an'da Adalet ve Zulüm:
Kur'an-ı Kerim'de adalet ve zulmün önemi sıkça vurgulanır. Nisa Suresi, ayet 135'de şöyle der: “Ey iman edenler, adaleti titizlikle ayakta tutan şahitler olun; Allah için (şahitlik ederken) bile olsa, akrabaya, yakına zengin olsun fakir olsun, Allah için kimsenin hakkında  yalan söylemeyin.”

Bu ayet, adaletin herkes için geçerli olduğunu ve zulme karşı çıkmanın bir insanlık görevi olduğunu ifade eder. Adalet, insanlar arasında eşitliği ve insan haklarını korur. Zulüm ise bu haklara saldırır.

Peygamberimizin Hadisi:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), adaletin önemini vurgulayan birçok hadis bırakmıştır. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Adaleti yerine getiriniz. (Hükmettiğinizde) aranızdaki akrabaya ve yabancıya adaletle muamele ediniz." (Buhari)

Bu hadis, akraba ilişkileri dahi olsa adaletin ve insan haklarının gözetilmesi gerektiğini öğretir. İnsanlar arasındaki ayrımın adaleti engellememesi gerektiğini hatırlatır.

Zulme Karşı Durmak: İslam'ın Temel İlkesi:
Zulme karşı çıkmak, İslam'ın temel ilke ve değerlerinden biridir. Müslümanlar olarak zulme sessiz kalmak veya zulme ortak olmak yerine, adaleti ve vicdanı savunmakla yükümlüyüz. "Zulüm bizdense, ben sizden değilim" demek, insanlığa ve İslam'a olan sadakatin bir ifadesidir.

Zulme karşı durmak, adaleti savunmak ve insan haklarını korumak, hem İslam'ın öğrettikleriyle hem de insanlık değerleriyle uyumludur. Her birimizin sorumluluğu, zulme karşı sesimizi yükseltmek ve adaleti yaymak içindir. Unutmayalım ki "Zulüm bizdense, ben sizden değilim" demek, insanlık için bir vicdan çağrısıdır. İnsanlar arasındaki ayrımların adaleti ve vicdanı engellememesi gerektiğini hatırlatalım ve zulme karşı durarak daha adil bir dünya inşa etmeye katkıda bulunalım.

YAZARLAR